Jeesuksen ainutlaatuisuus on pelastuskysymys

Raamatullinen kristinusko on aina ytimeltään täysin eksklusiivinen, muut pelastustiet poissulkeva.
Leif Nummela seisoo tummaan pukuun pukeutuneena. Hänen kätensä ovat lantion edessä päällekkäin.

Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummela.

MIKÄ ON KRISTINUSKON SUHDE muihin uskontoihin? Kuinka ainutlaatuinen Jeesus on?

Jyri Komulainen, joka toimii johtavana asiantuntijana Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikössä, kirjoitti Kotimaa-lehden kolumnissaan 5.1. uskontojen sekoittumisesta (synkretismista) positiivisena ilmiönä. Hän toivoo kirkon antavan sille yhä enemmän tilaa Suomessakin.

Täysin toisenlaista uskoa ja näkökulmaa ilmentävät Lähetysyhdistys Kylväjän ja Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen lähetysjohtajat Jukka Kääriäinen ja Daniel Nummela Pieni ihminen suuressa mukana -podcastin jaksossa ”Jeesuksen ainutlaatuisuus”. Nummelan kysymykseen siitä, miten pitäisi suhtautua sellaisiin teologeihin, jotka puolustavat uskontojen samanlaisuutta, Kääriäinen vastaa: ”Sanoisin, että ihmiset, jotka sanovat tuollaisia eivät ole ehkä tarpeeksi perehtyneet omaan kristinuskoonsa. Päältäpäin uskonnot voivat näyttää aika samanlaisilta, mutta jos poraa tarpeeksi syvälle, niin aika nopeasti tulee ilmi Kristuksen ainutlaatuisuus.” Kääriäinen varoittaa kuitenkin tuomasta esille uskoaan ”tökerösti, ilkeästi tai ylimielisesti” ja kehoitta toimimaan Jeesuksen hengessä, kun kohdataan toisin uskovia.

KOMULAISEN JA LÄHETYSJOHTAJIEN näkemykset ovat kaukana toisistaan. Etiikan puolella uskonnoissa on tietysti joitakin samanlaisia korostuksia. Kaikki ihmiset elävät samassa Jumalan luomassa maailmassa ja ovat saman Jumalan yleisen ilmoituksen kohteena. Siksi kaikkialla maailmassa löytyy uskoa jonkinlaiseen jumaluuteen. Ilman Jumalan erityistä ilmoitusta Kristuksessa ja Raamatussa Jumalan tuntemus ja palveleminen vääristyvät kuitenkin ratkaisevasti. Ainoastaan Kristuksen henkilökohtainen tunteminen ja häneen luottaminen – sellaisena kuin hän tulee meitä vastaan Jumalan sanassa – voi pelastaa ihmisen.

RAAMATULLINEN KRISTINUSKO on aina ytimeltään täysin eksklusiivinen, muut pelastustiet poissulkeva. Muiden uskontojen jumalanpalvelus perustuu totuuden vääristymiin tai pahimmillaan pahojen henkien palvomiseen, niin kuin Paavali varoittaa (1. Kor. 10:19–22). Raamatun opetuksissa ei koskaan sorruta uskontojen sekoittamiseen – päinvastoin: siitä varoitetaan läpi koko Raamatun.

Muiden uskontojen sekoittaminen kristinuskoon valmistelee kristinuskon hautajaisia.

Kysymys Kristuksen persoonasta ja ainutlaatuisuudesta on pelastuskysymys. Jeesus itse opetti, että hän on ainoa tie Isän Jumalan yhteyteen. On kristinuskon ja ihmisen pelastumisen kannalta tuhoisaa hämärtää Kristuksessa olevan pelastuksen ja muiden uskontojen välinen ratkaiseva ero. Mitä enemmän kristinuskoon sekoittuu muiden uskontojen oppeja ja elementtejä, sitä nopeammin se lakkaa olemasta kristinuskoa ja muuttuu joksikin muuksi.

MUIDEN USKONTOJEN SEKOITTAMINEN kristinuskoon valmistelee kristinuskon hautajaisia. Tänä sekavana aikana emme tarvitse enää yhtään enempää kristilliselle uskolle vieraiden opetusten ja elementtien tuomista suomalaiseen kristillisyyteen. Sen sijaan tarvitsemme uutta uskonpuhdistusta ja evankeliumin ja muiden Raamatun opetusten syvempää ymmärtämystä ja vastaanottamista.