Järjestö peruutti nuorten konferenssinsa Kaliforniassa, koska pelkää oikeusjuttua kristillisen seksuaalietiikan opettamisesta

Kriitikoista osavaltion valmisteilla oleva laki uhkaa sanan- ja uskonnonvapautta.

Kalifornialainen Biola-yliopisto on Yhdysvaltojen tunnetuimpia evankelikaalisia yliopistoja. Kuvassa yliopiston kampusta. Kuva: Biola University

Kalifornialainen Biola-yliopisto on Yhdysvaltojen tunnetuimpia evankelikaalisia yliopistoja. Kuvassa yliopiston kampusta. Kuva: Biola University

Kriitikoista osavaltion valmisteilla oleva laki uhkaa sanan- ja uskonnonvapautta.

Kalifornialaisessa Biola-yliopistossa piti kesä–heinäkuun aikana järjestää Summit Ministries -järjestön tapahtuma, jossa collegeen pyrkiviä kristittyjä nuoria ja nuoria aikuisia varustettaisiin elämään kristillisen maailmankatsomuksen mukaan nykyajassa. Yhtenä aihepiirinä monien muiden joukossa olisi ollut perinteinen opetus kristillisestä avioliittoetiikasta. Huhtikuun viimeisenä päivänä tapahtuma kuitenkin päätettiin perua.

”Se hyvin todellinen mahdollisuus, että meitä kohtaisi kallis oikeusjuttu vain siksi, että pyrimme juurruttamaan opiskelijoita raamatulliseen totuuskäsitykseen, on valitettavasti liikaa”, järjestön tiedotteessa todetaan.

Biola-yliopisto on Yhdysvaltojen tunnetuimpia evankelikaalisia yliopistoja. Sen professoreihin kuuluvat esimerkiksi suomalaisillekin tunnetut filosofit William Lane Craig, J. P. Moreland ja Summit Ministriesin kanssa yhteistyötä tekevä Sean McDowell.

Konservatiiviset asianajajat: ”Eheytymishoitojen” kiellon laajennus voi kieltää paljon muutakin

Kalifornian osavaltiossa on joidenkin toisten osavaltioiden tapaan ollut voimassa jo vuodesta 2012 asti laki, joka kieltää homoseksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävän terapian alaikäisiltä. Nyt osavaltiossa demokraattienemmistöisen senaatin hyväksyntää vailla olevan lain tahdotaan Huffington Post -lehden (20.4.) mukaan lisäävän vastaavat hoidot petoksellisen liiketoiminnan listalle, jolloin aikuisetkaan eivät saisi ”mainostaa, tarjoutua olemaan tekemisissä tai olla tekemisissä seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävissä yrityksissä”.

Se hyvin todellinen mahdollisuus, että meitä kohtaisi kallis oikeusjuttu vain siksi, että pyrimme juurruttamaan opiskelijoita raamatulliseen totuuskäsitykseen, on valitettavasti liikaa.

Summit Ministriesin konferenssiohjelma ei kuitenkaan listaa tällaisia terapioita. Tiedotteen mukaan riittävä syy peruuttamiseen olikin huoli pelkän perinteisen kristillisen seksuaalieettisen sanoman julistamisen laillisuudesta pääsymaksullisessa konferenssissa.

Uskonnonvapautta puolustavan Alliance Defending Freedom -järjestön (ADF) maaliskuisen lainopilliseen analyysin mukaan pelkän väitetyn kuluttajansuojan sijaan laki toteutuessaan mahdollistaa perustuslain vastaisen sensuurin.

ADF:n mukaan esimerkiksi uskonnollinen järjestö ei voisi uuden lain mukaan pitää pääsymaksullista konferenssia, jossa kehotetaan välttämään homoseksuaalisia suhteita. Näin on siksi, että laki on kirjoitettu niin laveasti, että jo homoseksuaalisen käyttäytymisenkin (engl. behavior) muuttamiseen tai vähentämiseen kehottava puhe tulisi kielletyksi.

ADF:n mukaan uskonnollisten toimijoiden lisäksi laki rajoittaisi myös uskonnottomien henkilöiden oikeuksia. Analyysin mukaan tulisi näet kielletyksi esimerkiksi sekin, jos joku haluaisi etsiä terapeutin apua elääkseen biologisen sukupuolensa mukaista avioelämää, vaikka kokisikin biologisen sukupuolensa vieraaksi.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!