Janne Könönen otti selvää Kolmannen valtakunnan vieraista

Toiseen maailmansotaan perehtynyt historiantutkija ei tiedä, voiko maailmanhistoriaan­ vaikuttaa. Hän uskoo kuitenkin pieniin tekoihin. Eräänä iltana muutama vuosi sitten Janne Könönen oli ajelemassa autollaan kotia kohti. Matkaa siivitti Yle Teema -radiokanava. Ohjelmassa haastatellun tutkijan jutut puuroutuivat taustalle, kunnes hän sanoi jotain sellaista, joka sai Könösen täysin hereille. Tutkija nimittäin sanoi: ”…koska kyllähän me tiedämme, miten…

Janne_Könönen_OK

Toiseen maailmansotaan perehtynyt historiantutkija ei tiedä, voiko maailmanhistoriaan­ vaikuttaa. Hän uskoo kuitenkin pieniin tekoihin.

Eräänä iltana muutama vuosi sitten Janne Könönen oli ajelemassa autollaan kotia kohti. Matkaa siivitti Yle Teema -radiokanava. Ohjelmassa haastatellun tutkijan jutut puuroutuivat taustalle, kunnes hän sanoi jotain sellaista, joka sai Könösen täysin hereille. Tutkija nimittäin sanoi: ”…koska kyllähän me tiedämme, miten suurta roolia kristinusko näytteli natsismissa.”

– Hätkähdin tätä väittämää. Ajattelin, että hetkinen, oppialani on historia, enkä koskaan ole kuullut tällaista. Jäin pohtimaan, miten näin vahva väite voidaan esittää tutkijan suusta.

Tämän vuoden lokakuussa julkaistiin Janne Könösen ja Markku Jokisipilän kirja Kolmannen valtakunnan vieraat. Kirjassa selvitetään Suomen suhdetta natsi-Saksaan. Tutkimuksessa pureudutaan myös siihen, mikä oli Suomen kirkon suhtautuminen Hitlerin Saksaan tuona aikana. Suomella oli kyllä lusikkansa sopassa, mutta ei kristinuskolla. Könönen pääsi vihdoin osaltaan kynimään historiallista epätotuutta, jonka oli autoradiostaan kuullut.

 

Lue lisää uusimman Uusi Tie –lehden keskiaukeamalta.