Italian Veronassa karanteenissa pysyttelevä ammattijalkapalloilija Sauli Väisänen juoksee sisällä edestakaisin ja lukee säännöllisesti Raamattua

Italiasta ja Englannista kuullaan huonoja uutisia, samoin kuin muista koronan runtelemista maista. Sauli Väisänen ja Maritta Taylor kertovat, miten arki sujuu pandemian keskellä.

Ammattijalkapalloilija Sauli Väisänen on eristyksissä Veronassa, Italiassa. KUVA: SAULI VÄISÄNEN

Ammattijalkapalloilija Sauli Väisänen asuu Veronassa Veneton maakunnassa. Väisänen on pelannut jalkapalloa Italiassa kesästä 2017 lähtien ja edustaa nykyisin Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa A. C. Chievo Veronaa.

Veneto sijaitsee pahiten koronaepidemiasta kärsineen Lombardian naapurissa. Miten karanteeni näkyy ja tuntuu arjessa, kun pääsarjan pelit ovat nyt tauolla?

–Ulkonaliikkumiskieltoa tiukennettiin pari viikkoa sitten. Me ammattiurheilijatkaan emme enää saa lenkkeillä edes poikkeusluvalla, Väisänen sanoo.

Joukkueharjoitukset ovat muuttuneet yksilötreeniin kotona.

– Juoksen kotona edestakaisin ja vedän oman kropan painolla voimatreeniä. Toki meillä on myös joukkueen fyysiseltä valmentajalta saatu ohjelma, minkä mukaan pitää toimia, hän kertoo.

Vain ruokakaupat ja apteekit ovat auki.

– Kauppaan on aina jono, sillä sinne saa mennä vain 20 ihmistä kerrallaan sisään. Jono on pitkä, sillä siinä pitää olla vähintään metrin välit. Ovella desinfioidaan kädet ja laitetaan kumihanskat käteen, Väisänen kertoo.

Raamattua ja rukousapua

Entä miten Sauli Väisänen hoitaa uskonelämäänsä eristyksissä?

– Minulla on päivärytmi Raamatun lukemisessa. Samaa olen jatkanut kotikaranteenissakin. Jos jotain positiivista haluaa karanteenista löytää, niin olen pysynyt säntillisemmin Raamatun lukusuunnitelmassa. Olen ollut myös kristittyihin tuttuihini yhteydessä ja saanut rukousapua tilanteeseen, sekin on virvoittanut hengellisesti, hän sanoo.

Sauli Väisänen toivoo, että Suomessa tehdään tarvittavat toimet, ettei tilanne etenisi Italian tasolle.

– Haluaisin sanoa suomalaisille, myös ei-riskiryhmään kuuluville, että nyt on aika karsia omasta hyvinvoinnista ihmiskunnan hyvinvoinnin eteen.

Kova kuume kaatoi entisen lähetin sänkyyn Englannissa

Englannissa asuva, eläköitynyt lähetystyöntekijä Maritta Taylor on todennäköisesti sairastanut koronan. KUVA: MARITTA TAYLOR

Englannissa, Essexin kreivikunnassa asuva Kansanlähetyksen eläkkeelle jäänyt lähetystyöntekijä Maritta Taylor kertoo Uudelle Tielle sairastaneensa todennäköisesti koronan. Taylorin mukaan 66 miljoonan asukkaan maassa koronatestejä ei juuri tehdä ja lääkäriin menokin on kiellettyä. Taylor oli ennen sairastumistaan ollut tekemisissä seurakuntansa papin perheen kanssa, jolla oli samanlaiset oireet. Taylor kertoo taudin olleen kova.

– Korkea kuume, kova yskä, päänsärky, niskasärky, selkäsärky, täysin rätti olo. Vietin sängyssä 4–5 päivää ennen kuin nousin tekemään mitään.

Taylorin aviomies Michael ei ole toistaiseksi saanut tartuntaa.

– Hän on jatkanut työtään maski kasvoilla ja muovikäsineet kädessä kodittomien parissa.

Maritta Taylor kertoo, että kova tauti aiheutti outoja oireita vielä viikko parantumisen jälkeen.

– Puolessa välissä sauvakävelylenkkiä huomasin, etten saanut jalkoja liikutettua oikeaan kävelytahtiin, ne olivat kuin hyytelöä. Tuntui, että kohta kaadun tai pyörryn. Raahasin itseni kävelysauvoilla kotiin. Sen jälkeen en ole uskaltanut käydä kävelyllä.

Maritta kuvailee, että Englannissa täytyy pitää kasvosuojia julkisissa paikoissa ja kaikkialla kodin ulkopuolella täytyy säilyttää kahden metrin välimatka muihin ihmisiin. Julkiset paikat ruokakauppoja lukuunottamatta on suljettu.

– Pappimme avasi koko seurakunnalle Whats­App-ryhmän, ja sitä on käytetty todella ahkerasti. Kaikki rohkaisevat toisiaan, rukoilevat toistensa puolesta ja ehdottavat hyviä nettisivuja, joista voi kuunnella ylistysmusiikkia, saarnoja tai muuta hengellistä.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: