Ihmiskauppa on nykyajan orjuutta

Winifred Spyridakis työskentelee ihmiskaupan uhrien auttamiseksi Kyproksella. KUVA: Pia Rendic               Vaikka orjakauppa julistettiin laittomaksi yli kaksisataa vuotta sitten ja kansainvälinenn ihmisoikeusjulistus kieltää kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot, on maailmassa  edelleen yli 27 miljoonaa ihmiskaupan uhria. Uusia tulee joka 15. sekunti. Ihmiskauppa on nykyajan orjakauppaa, Eurooppa on sen suurin…

ihmiskauppaWinifred Spyridakis työskentelee ihmiskaupan uhrien auttamiseksi Kyproksella. KUVA: Pia Rendic

 

 

 

 

 

 

 

Vaikka orjakauppa julistettiin laittomaksi yli kaksisataa vuotta sitten ja kansainvälinenn ihmisoikeusjulistus kieltää kaikki orjuuden ja orjakaupan muodot, on maailmassa  edelleen yli 27 miljoonaa ihmiskaupan uhria. Uusia tulee joka 15. sekunti.

Ihmiskauppa on nykyajan orjakauppaa, Eurooppa on sen suurin kohdealue. Winifred Spyridakis työskentelee ihmiskaupan uhrien hyväksi Kyproksella.

Saarella elää Spyridakisin mukaan voimakkaana myytti siitä, että yökerhoissa työskentelevät naiset myyvät seksiä omasta vapaasta tahdostaan.

– Liian moni unohtaa väkivallan, joka näitä tyttöjä ympäröi jatkuvasti. Suurin osa heistä on houkuteltu saarelle väärin lupauksin. Tytöt luulevat pääsevänsä kunnollisiin töihin mutta huomaavat päätyneensä seksiorjiksi. Siirtyminen normaalielämästä prostituoi­duksi tuhoaa­ heidän identiteettinsä ja ihmisarvonsa, Spyridakis suree.

Hän itse aloitti työn uhrien parissa vuonna 2001. Reilussa kymmenessä vuodessa työ ja olosuhteet ovat muuttuneet.

– Työ kaduilla on muuttunut vaaralliseksi. Yökerhojen edessä on valvontakamerat, ja omistajat ovat muuttuneet aggressiivisemmiksi. He pitävät kynsin ja hampain kiinni ”omistamistaan” tytöistä, ja kierrättävät heitä kaupungista toiseen, jotta asiakkaat saisivat vaihtelua, Spyridakis sanoo.

Spyridakis kuvailee nykyistä tilannetta vaikeaksi.

– Meiltä puuttuu ihmisiä, rahaa ja selkeä ohjelma. Koen, että Jumala haluaa meidän olevan näiden tyttöjen kanssa, Spyridakis toteaa.

–Meidän tulisi voida kohdata yksi uhri, yksi tyttö kerrallaan. Uskon, että Jumalan suunnitelma on eheyttää ja parantaa heidät, Spyridakis summaa.

Aiheesta laaja artikkeli tämän viikon Uusi Tie –lehdessä.