Huumoria hyvällä maulla

Milloin nauroit viimeksi oikein kunnolla? Ehkä kuukausi sitten, ehkä kaksi. Vai onko siitä peräti vuosi? Nälän ja makeanhimon osaamme tyydyttää ja hakea lääkäriltä apua vaivamme, mutta ymmärrämmekö, mitä makea nauru voi saada aikaan? – Kun joskus nauraa niin, että vedet tulevat silmistä, se on uskomattoman vapauttava ja puhdistava kokemus, sanoo kristitty koomikko Mikko Vaismaa. Hänen…

vaismaa2-ok

Milloin nauroit viimeksi oikein kunnolla? Ehkä kuukausi sitten, ehkä kaksi. Vai onko siitä peräti vuosi? Nälän ja makeanhimon osaamme tyydyttää ja hakea lääkäriltä apua vaivamme, mutta ymmärrämmekö, mitä makea nauru voi saada aikaan?

– Kun joskus nauraa niin, että vedet tulevat silmistä, se on uskomattoman vapauttava ja puhdistava kokemus, sanoo kristitty koomikko Mikko Vaismaa.

Hänen työnsä on saada ihmiset nauramaan ja laji on stand up -komiikka. Siinä koomikko seisoo yksin yleisön edessä ja kertoo vitsejä, tarinoita ja hauskoja huomioita eri ilmiöistä. Oma persoona on täysillä pelissä, ja vuorovaikutus yleisön kanssa on oleellinen osa esitystä.

– Pyrin keikoillani siihen, että yleisö ei huomaisi ajan kulumista, vaan että he olisivat esityksessäni täysillä mukana ja lopuksi heillä olisi puhdistunut olo.

– Parhaimpia palautteita on se, kun joku tulee keikan jälkeen sanomaan: minulla on ollut surkea viikko ja nyt tuntuu, että se unohtui kerralla, Vaismaa kertoo.

Kiltin miehen komiikkaa?

Kullakin koomikolla on oma tapansa ja tyylinsä. Mikko Vaismaan komiikkaa on kuvattu muun muassa hyvän maun ja kiltin miehen komiikaksi.

– Jos joku jännittää sitä, kun koomikot kiroilevat niin paljon tai kertovat niin roiseja juttuja, minun keikallani ei tarvitse pelätä sitä. Mutta en silti voi luvata, ettei minun keikallani joku voisi loukkaantua. Komiikkaa tehdään aina jonkun asian, ilmiön tai ihmisen kustannuksella.

– Komiikkaa tehdään omana itsenä ja oman identiteetin kautta, ei minkään hahmon kautta. Niinpä minun on puhuttava sellaisia asioita, jotka liittyvät elämääni ja ajatteluuni. Koska olen kristitty, totta kai näen asiat tietyllä tavalla ja se vaikuttaa esitykseeni. Ja koska en kiroile muutenkaan puheessani, en rupea lavallakaan kiroilemaan. Sehän olisi aivan älytöntä päälleliimausta.

Kieroon katsomista ja kunnioitusta

Mikko Vaismaa sanoo, että alkuvaiheessa kristittyä stand up -koomikkoa katsottiin vähän kieroon. Nyt hän on jo koomikkopiireissä tunnettu henkilö ja kokee saaneensa kunnioitusta osakseen.

– En voi syyttää, että minua olisi jotenkin aliarvostettu. Stand up -perhe on kiva porukka, jossa on mukavia ihmisiä.

– Voi olla, että joillain yleisössä on ennakkoluuloja, jos he tietävät uskostani. Mutta en kyllä ole kuullut, että joku ei olisi sen takia tullut katsomaan.

Juttu jatkuu Uuden Tien numerossa 38. Tilaa Uusi Tie -lehti tästä.