Mitä on hengellinen hyvinvointi, ja miten se saavutetaan?

Suomalaiset ovat ajautuneet erilleen toisistaan eli menettäneet yhteisöllisyyden ja vakaumuksen tuoman toivon. ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon”, Jumala lupaa.
Vanhempi herrasmies laulaa mikkiin keltainen puku päällä.

Etsimme usein hyvinvointia menestyksestä, terveellisistä elämäntavoista ja itsemme kehittämisestä. Hengellinen hyvinvointi on kuitenkin jotain paljon syvempää, eikä se perustu ulkoisiin olosuhteisiin. KUVA: ISTOCK

Kristalleja, ennustuksia korteilla, enkelihoitoja, suitsukkeita, vaihtoehtolääkintää, yksisarvisia. Uushenkisyyden tekniikoita käyttäville luvataan terveyttä, toimivampia ihmissuhteita, voimia arkeen, stressin lievenemistä ja menestystä. Maksua vastaan tietenkin. Tarve on inhimillinen: kaipaamme hyvää oloa ja kokemuksia siitä, että kasvamme henkisesti.

Uushenkisyyden sateenvarjon alle mahtuu monia ilmiöitä loitsuista meditointiin. Näiden kautta etsitään toivoa tai keinoa vaikuttaa tulevaisuuteen. Moni on valmis uhraamaan paljon aikaa, vaivaa ja rahaa, jotta saisi tarvitsemansa tai vähintäänkin toivon pilkahduksen siitä, että löytäisi jonkin polun pään.

Kestämme jopa nöyryyttävät arviot itsestämme tuhansien tv-katsojien edessä, kun kyse on huomionkaipuusta tai unelmasta menestyä.

Sallimme myös raa´an rehelliset analyysit ihostamme, hiuksistamme, jääkaappiemme sisällöstä, painostamme, lihaskunnostamme, vaatteistamme, lauluäänestämme, kotimme sisutuksesta – lähes kaikesta, mikä meitä koskee.

Kestämme jopa nöyryyttävät arviot itsestämme tuhansien tv-katsojien edessä, kun kyse on hyvinvoinnista, huomionkaipuusta tai unelmasta menestyä.

Jos emme hakeudu elämäntapojemme läpivalaisuun itse, seuraamme uteliaina muiden matkantekoa näissä asioissa. Sekä yksilöinä että yhteiskuntana tavoittelemme hyvinvointia ja menestystä.

Syvin ongelma ei olekaan avaamaton chakra tai jääkaapin sisältö

Vaikka hyvinvointi todistettavasti on lisääntynyt, pahoinvointi ei ole hävinnyt. Eräs lääkäri ihmetteli, miten lastaan ruumiskasoista etsinyt pakolainen kykeni noin vuoden kuluttua tapahtuneesta opiskelemaan suomea ja hakemaan töitä, kun samaan aikaan kantasuomalainen ajautuu tappamaan itsensä yrityksensä mentyä konkurssiin. Hän arveli, että suomalaiset ovat ajautuneet erilleen toisistaan eli menettäneet yhteisöllisyyden ja uskonnollisen vakaumuksen tuoman toivon, jotka edellä mainittua pakolaista kannattelivat.

Raamattu maalaa eteemme aivan selkeän kuvan: syvin ongelmani ei olekaan avaamaton chakra tai oletus siitä, että kotini energiat olisivat epätasapainossa. Merkittävin haasteeni ei myöskään ole jääkaappini sisältö, ei edes työttömyys, taloushuolet tai vakava sairaus. Raamatun mukaan Jumala ei ole persoonaton kosminen energia vaan persoona.

Syvin ja kipein ongelmani yksilönä ja ongelmamme ihmiskuntana on se, että olemme menettäneet yhteyden tähän elävään persoonaan: Luojaamme. Synti erottaa ihmisen Jumalasta. Olemme kaikki yhtä hukassa ja eksyneitä. Rakkautemme paljastuu itsekkyydeksi ja henkisyytemme tai hengellisyytemme tekopyhyydeksi. ”Kaikki ovat luopuneet ja käyneet kelvottomiksi.” (Room 1:12) Ei ole yhtäkään ihmistä, joka rakastaisi Jumalaa yli kaiken ja etsisi häntä puhtaalla sydämellä. (Room.1:11)

Vain yksi antaa kestävän toivon ja tulevaisuuden

Jumalan kirkkaus Jeesuksessa Kristuksessa läpivalaisee – ei vain vaate- tai jääkaappiamme, vaan koko elämämme. Jumalan sana kertoo minusta ja sinusta totuuden. Totuus on parantumisen edellytys. Samoin kuin diagnoosin kuuleminen ennen lääketieteellisiä toimenpiteitä. ”Synnin palkka on kuolema (Room. 6:23), mutta syntinsä tunnustava saa ne anteeksi ja toivon ikuisesta elämästä.”

Hengellinen hyvinvointisi perustuu siihen, mitä Jumala on tehnyt: hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan. Jeesus luopui hengestään ja vuodatti verensä, jotta saisit elää ikuisesti. Hän antoi meille lääkkeet syntiä, kuolemaa ja pahan valtaa vastaan. Raamattu on Jumalan sana. Sitä lukemalla ja kuuntelemalla opit tuntemaan Jumalaa paremmin ja sitä, miten hän toimii ja on jo toiminut sinunkin parhaaksesi.

Kivimandalat, taiat tai ennustukset eivät luo ja tuo sinulle kestävää toivoa ja tulevaisuutta. Eikä edes taloudellinen menestys tai suosio. Ne voi antaa vain hän, jonka kädestä kaikki elämä lähtee: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. – – te huudatte minua avuksenne, te käännytte rukoillen minun puoleeni, ja minä kuulen teitä. Te etsitte minua, ja te löydätte minut!”
(Jer. 29:11–13)

Hei lukija!

Piditkö lukemastasi? Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus