Facebook poisti sukupuolten ­biologista perustaa käsitelleen päivityksen

Muonion seurakunnan nuorisotyöntekijä Maria Roimaa sai 24 tunnin eston käyttää Facebookia.

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

”Näyttää siltä, että päivityksesi ei noudata yhteisömme sääntöjä. Poistamme päivitykset, jotka hyökkäävät ihmisiä vastaan heidän rotunsa, etnisen tai kansallisen taustansa, uskonnon, seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen tai vammaisuuden vuoksi.”

Näin perusteltiin Muonion seurakunnan nuorisotyöntekijä Maria Roimaan 13. lokakuuta julkaistun Facebook-päivityksen poistaminen. Roimaa kannatti puhetta tytöistä ja pojista ja muistutti, että sukupuolen määrittää biologia. Seuraavana päivänä päivitys oli poistettu.

Päivityksensä alussa Roimaa viittasi Jari Sinkkosen ajatuksiin: ”Tämä on kummallinen aika, kun ei tiedetä onko tyttöjä ja poikia, vai ovatko molemmat henkilöitä. Sinkkonen antaisi tyttöjen olla rohkeasti tyttöjä ja poikien poikia.”

Roimaa jatkoi: ”Aamen. Niin antaisi suurin osa muistakin suomalaisista. Kyllä, Suomessa syntyy vuosittain intersuku­puolisia lapsia ja on tärkeää, että heitä kohdellaan viisaasti ja oikein. Mutta se, että vuodessa syntyy parikymmentä lasta ilman selkeitä pojan tai tytön sukupuolielimiä ei tarkoita, että ne kymmenet tuhannet muut selkeillä pojan tai tytön sukupuolielimillä syntyneet lapset eivät olisi juuri sitä, mitä heidän sukupuolielimensä kertovat heidän olevan.”

Roimaa muistutti, että kirjo sukupuolten sisällä on kirjoa. On poikia, joilla on ”tyttömäisiä” kiinnostuksen kohteita ja toisinpäin, mutta luonteenpiirteet tai kiinnostuksen kohteet eivät muuta biologian määräämää sukupuolta.

Viikonlopun aikana kaksi muutakin samaa aihepiiriä käsitellyttä päivitystä poistettiin ja Roimaa sai 24 tunnin eston käyttää Facebookia. Facebook-seinällään hän pohti, oliko poistamisten takana Facebookin algoritmeilla toteutettu seuranta vai muiden käyttäjien ilmiannot.

”Jos kyseessä ovat olleet yksittäiset henkilöt, en voi kuin todeta, että on todella surullista, että asiallisen keskustelun sijaan erilaisiin mielipiteisiin ja puheisiin (painotan: ei rikollisiin) suhtaudutaan niin, että ne halutaan poistaa ja hiljentää.”