Ex-muslimi joutui kidutetuksi Syyriassa, kun seurakunta julkisti tiedon kasteesta netissä

Mies on haastanut seurakunnan oikeuteen sopimuksen rikkomisesta. Oikeusjutusta voi tulla ennakkotapaus, joka vaikuttaa seurakuntien tiedotukseen.

Kuva Syyrian Alepposta. Kuva: Unsplash

Kuva Syyrian Alepposta. Kuva: Unsplash

Mies on haastanut seurakunnan oikeuteen sopimuksen rikkomisesta. Oikeusjutusta voi tulla ennakkotapaus, joka vaikuttaa seurakuntien tiedotukseen.

Vuonna 2012 Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiossa eräs syyrialainen muslimimies tahtoi kääntyä kristityksi. Tätä varten hän tahtoi kasteelle Tulsan kaupungissa sijaitsevassa presbyteerisessä kirkossa (First Presbyterian Church, PCUSA:n jäsen).

Uudenvuoden aatonaattona hänet kastettiin ja heti seuraavana päivänä hän matkusti Syyriaan mennäkseen naimisiin morsiamensa kanssa. Mies oli sopinut seurakunnan kanssa, ettei hänen ­nimeään tai kastetta julkistettaisi missään ja ettei hänestä tulisi virallisesti seurakunnan jäsentä. Näin hän pyysi siksi, että sharia-lain mukaan islamista luopuneille on varattu kuolemantuomio, kertoi Christianity Today 29. tammikuuta 2018.

Oltuaan muutaman viikon Syyriassa islamistit – muun muassa miehen setä ja serkku – kuitenkin kidnappasivat hänet. He olivat saaneet tietää miehen kastetun kristityksi, koska seurakunta oli laittanut tiedon kasteesta normaaliin tapaan viikkokirjeeseensä, jonka he puolestaan julkaisivat internetissä. Kolmen päivän ajan islamistit kiduttivat häntä ja uhkasivat tappaa hänet kääntymyksen vuoksi. Miehen kertomuksen mukaan häntä hakattiin ja hänelle annettiin sähköiskuja.

Lopulta miehet tulivat kolmen päivän jälkeen hakemaan häntä videokameran kanssa, mistä mies tiesi teloituksensa hetken koittaneen. Hän kuitenkin onnistui aukaisemaan siteensä ja taistelemaan setänsä kanssa aseesta. Mies ampui setänsä ja pakeni.

Voiko oikeus puuttua seurakuntien käytäntöihin?

Mies onnistui vaimonsa kanssa pakenemaan takaisin Yhdysvaltoihin, mutta pariskunta joutui jättämään Syyriaan koko omaisuutensa. Miehen poika jäi asumaan maahan, eikä mies omien sanojensa mukaan koskaan voi palata sinne. Mies joutui käymään läpi yli kymmenen leikkausta kidutuksen aiheuttamien vammojen vuoksi.

Myöhemmin mies haastoi hänet kastaneen seurakunnan oikeuteen sopimuksen rikkomisen ja laiminlyönnin vuoksi ja haki 75 000 dollarin korvauksia.

Seurakunta puolestaan pyysi oikeusistuinta hylkäämään tapauksen, sillä sen mukaan maallisilla tuomioistuimilla ei ole Yhdysvalloissa oikeutta puuttua kirkkojen asioihin, kun kyse on teologiasta ja sen mukaisista käytännöistä. Aluksi oikeusistuin hylkäsikin oikeusjutun. Mies kuitenkin valitti Oklahoman osavaltion korkeimpaan oikeuteen, joka myös hylkäsi tapauksen helmikuussa 2017.

Asian päättäneestä istunnosta pois ollut tuomari nosti kuitenkin asian uudelleen pöydälle viime joulukuussa. Lisäksi toinen tuomari muutti mielipiteensä, jolloin osavaltion korkein oikeus päätti, että tapaus voi edetä oikeudenkäyntiin asti.

Seurakunnan asianajajan mielestä tapaus on merkittävä siksi, että siitä voi tulla ennakkota­paus, joka voi ulottaa valtion vallan entistä enemmän kirkollisiin asioihin. Tämä voisi hämärtää Yhdysvaltain perustuslaissa määriteltyä valtion ja kirkon eroa.

Presbyteeriseurakunnan ja muslimista kristityksi kääntyneen miehen tapaus haastanee myös suomalaiset järjestöt ja seurakunnat miettimään julkisuuskäytäntöjään.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!