Evankeliumin muotoinen elämä

Entinen ortodoksijuutalainen Yoel Ben David uskoo nyt Jeesukseen Messiaanaan ja kouluttaa lähetystyöntekijöitä todistamaan Jeesuksesta juutalaisille.

rgb_yoel-ben-david_jenniina-nummela
Yoel Ben David vieraili Israel-päivillä Ryttylässä lokakuun alussa. Kuva: Jenniina Nummela


Entinen ortodoksijuutalainen Yoel Ben David uskoo nyt Jeesukseen Messiaanaan ja kouluttaa lähetystyöntekijöitä todistamaan Jeesuksesta juutalaisille.

Tummapiirteinen parrakas mies astelee Uuden Tien toimistolle ja kysyy ensimmäisenä, onko kahvia tarjolla. Ystävällisesti, mutta suoraan. Turha varovaisuus ja hienotunteisuus ovat poissa.

Haastattelun edetessä ensivaikutelma vahvistuu. Yoel Ben David ei puhu lämpimikseen tai mielistelläkseen. Kliseitä ja itsestäänselvyyksiä hän on valmis kyseenalaistamaan. Ei riidanhalusta, vaan rakkaudesta evankeliumiin.

Kuka?

  • Yoel Ben David toimii koulutuspäällikkönä Jews for Jesus -järjestössä. Jews for Jesus on vuonna 1973 perustettu kansainvälinen juutalaisten parissa työtä tekevä lähetysjärjestö.
  • Asuu Tel Aviv-Jaffassa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä lasta.
  • Syntynyt Israelissa, mutta asunut perheensä kanssa Englannissa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa
  • Puhuu englantia, hepreaa ja ranskaa.
  • Kotiseurakuntana messiaaninen Immanuelin luterilainen seurakunta Jaffassa.

– Kuulen monien johtajien ja kristillistä työtä tekevien puhuvan perinnöstään. He pohtivat, millaisen vaikutuksen he jättävät jälkeensä. Jeesuksen ylösnousemus kuitenkin opettaa, ettei minun tarvitse huolehtia tällaisesta. En kanna huolta siitä, ovatko saavutukseni riittäviä ja mitä ne ovat verrattuna toisten saavutuksiin. Se ei ole tärkeää, koska on ikuinen elämä, Jews for Jesus -järjestössä koulutuspäällikkönä työskentelevä Yoel Ben David lataa.

Hän sanoo alkaneensa vasta muutaman viime vuoden aikana ymmärtää, millä tavalla evankeliumi Jeesuksen ihmiseksitulemisesta, kuolemasta ja ylösnousemuksesta vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Evankeliumi muuttaa tapaamme tarkastella työtämme ja ympäröivää maailmaa ja sitä, kuinka olemme tekemisissä toisten ihmisten ja perheemme kanssa.

– Jeesuksen kuolema vaikuttaa elämääni, koska astun palvelijan osaan. Ihmisten valittaminen ja arvostelu eivät määrittele sitä, kuka olen. Sillä vaikka olen arvoton, hyödytön ja vaivainen, Jeesus otti kaikki minun ongelmani ja kurjuuteni kantaakseen. Hän kävi läpi elämän, jossa oli vaikeuksia, koetuksia ja kärsimystä kuollakseen minun puolestani ristillä. Voin siis elää valitusten, vaikeuksien ja koettelemusten kanssa.

– Koska Jeesus jätti taivaan, ilon ja rakkauden paikan, ja syntyi ihmiseksi, voin yrittää ymmärtää jonkun toisen kulttuuria, elämää, toiveita ja unelmia, Yoel Ben David sanoo.

”Halusin olla radikaali”

Evankeliumi vapauttaa vaatimuksista ja suorituksista. Näin ei Yoel Ben David ole aina ajatellut. Marokkolaiselle äidille ja skotlantilaiselle isälle syntynyt poika sai juutalaisen kasvatuksen. Teini-ikäisenä hän alkoi tosissaan etsiä Jumalaa. Hän ryhtyi lukemaan eri uskontojen kirjoja, kunnes hän pyysi Jumalaa ilmestymään hänelle.

Istuessaan huoneensa sängyllä hän näki edessään Jeesuksen kasvot. Näkikö hän ne silmillään vai mielessään, siihen hän ei osaa vastata. Hän vain tiesi, että ne olivat Jeesuksen. Miehen, josta hän tiesi hyvin vähän siihen aikaan.

– Se oli ehdottomasti hyvin todellinen, järkyttävä ja pelottava näky. Juutalaisena Jeesuksen kohtaaminen on hyvin vaikeaa, sillä hän on henkilö, jota et odota kohtaavasi.

Tuohon aikaan he elivät perheensä kanssa Englannissa. Yoelin ollessa 19-vuotias he muuttivat takaisin Israeliin, missä Yoel osallistui heprean kielen kurssille. Siellä hän tapasi tulevan vaimonsa, Adelin.

Jeesuksen kohtaaminen näyssä ei tehnyt ­Yoelista kristittyä. Mutta hän etsi Adelin kanssa totuutta ja Jumalaa.

– Koimme, että pelkkä hengellisyydestä puhuminen tekemättä mitään oli tekopyhää. Halusimme tehdä jotain. Niinpä ryhdyimme ortodoksijuutalaisiksi.

– Halusin noudattaa kaikkia käskyjä, koska yritin olla radikaali. Halusin tehdä kaiken tosissani. Mutta vaimoni Adel koki sen ahdistavana. Jos Jumala ei olisi saattanut meitä niin vahvasti yhteen, se olisi ollut Adelille vielä paljon vaikeampaa.

Vaivaannuttava Jesajan profetia

Siihen aikaan he ystävystyivät kaverinsa tädin, kristityn Judyn kanssa. Judy ei heti kertonut heille Jeesuksesta, vaan rukoili ja odotti sopivaa aikaa. Hän kuitenkin haastoi Yoelia ja Adelia lukemaan Raamattua itse, mihin he eivät olleet tottuneet.

Yhdeksän kuukauden päästä Yoel oli päässyt omassa raamatunlukemisessaan Jesajan kirjan 53. luvun kohdalle. Kyseessä on Vanhan testamentin kirkkain Messias-ennustus, mutta Yoel ei ymmärtänyt siitä mitään.

– En kyllä ymmärtänyt kaikkia muitakaan lukuja, mutta jostain syystä tämä kohta oli ongelma. Se jäi vaivaamaan minua. Niinpä pyysin Judya selittämään, mistä siinä on kyse.

Judy tiesi, että nyt oli oikea aika kertoa hänelle Jeesuksesta. Yoel sanoi mielessään Jumalalle, että jos tämä on totta, hän haluaa uskoa siihen koko sydämestään. Samassa hän näki saman näyn, jonka hän oli nähnyt aiemmin Englannissa. ”Olen valmis uskomaan”, ­Yoel sanoi Judylle. Myöhemmin myös hänen vaimonsa Adel lähti seuraamaan Jeesusta.

– Uskon, että kaiken etsimiseni, lukemiseni ja uskontoni jälkeen ja näkemieni näkyjen kautta Jumala on koko ajan yrittänyt sanoa minulle, että hän ei ole vaikeasti löydettävissä, vaan ihmisen on vaikea saada silmänsä auki, Yoel Ben David kiteyttää.

 

Lisäksi

rgb_yoel-ben-david2_jenniina-nummelaTyömotivaatio ei synny tuloksista

Yoel Ben David kouluttaa Jews for Jesus -järjestössä lyhytaikaisia ja aloittelevia lähetystyöntekijöitä. Koulutuksessa annetaan eväitä hengelliseen elämään, raamatunopettamiseen ja oman työnsä arvioimiseen sekä perustietoja teologiasta ja historiasta.

Useimmat hänen opiskelijansa ovat hieman yli 20-vuotiaita. Ben David on pannut merkille, että monet heistä vielä opettelevat aikuistumista ja vastuullisuutta.

– He taistelevat sen kanssa, että heidän täytyy aamulla nousta, ottaa tietokoneensa ja aloittaa työnsä. He eivät voi kuluttaa 40 minuuttia Facebookissa ennen kuin ryhtyvät työhön. Tämä on vaikeaa, koska elämme maailmassa, joka vetää huomiotamme jatkuvasti eri suuntiin.

Yoel Ben David sanoo, etteivät häntä motivoi työn tulokset. Jos motivaatio perustuisi niihin, välillä se olisi pahasti hukassa.

– Minua motivoi se, kun näen oivalluksen pilkahduksen opiskelijan silmissä tai kun kuulen lähetystyöntekijän pitävän hyvän raamattuopetuksen. Silloin olen kuin ylpeä vanhempi: katso, minun opiskelijani opettaa Raamattua!

Juutalaisten evankelioiminen ei Ben Davidin mukaan ole sitä, että näkee satojen ihmisten tulevan uskoon, vaikka messiaaninen yhteisö kasvaakin hiljalleen.

– Kun eteen tulee taisteluja, opiskelijat eivät opi, lähetystyöntekijät ovat hitaita tai kukaan ei ota evankeliumia vastaan, noina aikoina täytyy mennä takaisin evankeliumin äärelle. Evankeliumin tulee olla motivaation lähteenä. Elämässäni ei ole kyse tuloksista. On hetkiä, jolloin kysytään vain uskollisuutta, nöyryyttä ja palvelumieltä, ei sitä, mitä minä tästä saan, Yoel Ben David muistuttaa.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

UT-banneri-tv7-0816