Evankelioimisesta elämäntapa

Haluaisitko kertoa uskosta, mutta et tiedä, mitä sanoa. Mitä muut ajattelevat, jos puhuu Jeesuksesta? Voisiko Jeesuksesta kertominen olla yhtä luonnollista kuin ruokakaupassa käyminen?

XEE-kurssi pitää Päivi Väisäsen hereillä. Todistaminen kulkee mukana arjessa. Kuva: Mari Turunen

XEE-kurssi pitää Päivi Väisäsen hereillä. Todistaminen kulkee mukana arjessa. Kuva: Mari Turunen

Haluaisitko kertoa uskosta, mutta et tiedä, mitä sanoa. Mitä muut ajattelevat, jos puhuu Jeesuksesta? Voisiko Jeesuksesta kertominen olla yhtä luonnollista kuin ruokakaupassa käyminen?

Evankelioimista osaksi elämäntapaa valmentavan XEE-kurssin käyneet vakuuttavat, että usko kiinnostaa ihmisiä ja siitä voi oppia puhumaan ymmärrettävästi.

Niin tekee myös kosmetiikka-alan ammattilainen Päivi Väisänen. Kun ensimmäisellä XEE-luennolla kerrottiin, kuinka ihminen kohdataan, Päivi ajatteli, että tämän hän osaa. Olihan hän kouluttanut jälleenmyyjiä aiheesta kaksikymmentä vuotta.

– Olen spontaani ihminen, ja jos jokin asia tuntuu omalta, teen sen, vaikka se olisi vaikeaa. Kadulle todistamaan lähteminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, vaan se on suuri ilo.

Päivi osallistui XEE-kurssille viime keväänä, ja nyt hän toimii syksyn kurssilla tiiminvetäjänä. Kohtaamiset kadulla ovat tuntuneet johdatetuilta.

– Moni on kertonut olleensa nuoruudessaan lähellä Jumalaa, mutta sitten elämä on vienyt, ja nyt joku kuvasi olevansa agnostikko. Kuitenkin he puhuvat mielellään ja sisällä tuntuu jano Jumalan puoleen.

Kerro uskosta hymyillen

Jokainen kristitty on viides evankeliumi, sanotaan. Sen vuoksi XEE-kurssilla jokainen kurssilainen miettii omaa tarinaansa. Päivi Väisäselle se johti isoihin kysymyksiin.

– On hyvä tuntea itsensä ja oma historiansa, niin voi kohdata muut. Ja on hyvä, että tiimissä on erilaisia ihmisiä, jolloin voidaan valita, kenen tarina puhuttelisi parhaiten kohdattua ihmistä, hän miettii.

XEE-kurssi

  • Koostuu 12 tapaamisesta, joissa tutustutaan teoriaan opetusvideoiden avulla ja harjoitellaan evankeliumista kertomista ennal­ta sovitusti jonkun kurssilaisen tuttavalle tai kohdataan ihmisiä kadulla.
  • Jokaisella kurssilaisella ja tiiminvetäjällä on kaksi rukousystävää, jotka sitoutuvat rukoilemaan kurssilaisen ja kurssin puolesta koko sen ajan.
  • Kurssin käynyt saa valtuuden toimia tiiminvetäjänä. Kyseessä on siis moninkertaistava malli.

Lisätietoja

Jo kevään XEE-kurssilla hän huomasi, että konsepti toimii, kun hän johdatti kaksi ihmistä uskoon.

Moni on kertonut tiimille, että heidän kanssaan on mukava keskustella, kun he ovat niin iloisia.

– Kuva uskovista on aika tuomitseva. Mutta me saamme olla iloisia. Meidän ei tarvitse olla outoja, vaan voimme puhua uskosta ymmärrettävästi.

Kuten vaikkapa selittämällä, mitä pelastus tarkoittaa. Näin se onnistuu kännykän ja kahden kämmenen avulla:

– Tässä puhelimessa on sisällä koko elämäsi, kaikki hyvä ja paha mitä olet tehnyt, Päivi havainnollistaa ja asettaa kännykän kämmenelleen.

– Jumala näkee myös sen pahan mitä olet tehnyt, ja se rikkoo välit Jumalaan, eikä yhteys häneen ole mahdollinen, hän jatkaa.

Jeesuksella ei ole vastaavaa kuormaa, Päivi sanoo levollisesti ja avaa toisen kämmenensä.

– Kämmen on tyhjä, eli Jeesus oli synnitön, ja hän pystyi ottamaan meidän syntimme päälleen ristillä, Päivi selittää ja kumoaa kännykän ”Jeesus-kädelle”.

”Ulkoistin uskosta kertomisen ammattilaisille”

– Kurssi on antanut toimivia ja yksinkertaisia välineitä, joiden avulla ihmisiä voi lähestyä, Kim Matikka toteaa. Kuva: Mari Turunen

Kim Matikka kuuli ensimmäisen kerran XEE:stä, kun Päivi Väisänen kutsui häntä mukaan kurssille. Päivin lämmin tapa keskustella tuntui hyvältä ja niin Kim lähti mukaan.

Hän on nauttinut kurssin yhdessä tekemisen tavasta ja omasta rukousystävästään, joka on sitoutunut rukoilemaan Kimin ja kurssin puolesta.

– Kurssi palauttaa agendalle, mitä kristilliseen elämäntapaan kuuluu sen sijaan, että ulkoistamme lähetyskäskyn vain ammattilaisille.

Kim Matikka onkin pohtinut meneillään olevan kurssin aikana, mikä rooli evankeliumilla on hänen elämässään ja kenen vastuulla siitä kertominen on.

– Kadulla kohdatuista harva tyrmää, sen sijaan moni on kiinnostunut. Kannattaa ylittää itsensä ja tulla mukaan kurssille, hän kannustaa.

Todistaminen on tullut osaksi arkea; se on ollut suuri oivallus.

Lisäksi

Lahden Kohtaamispaikka ry:n toiminnanjohtaja Mika Falk, miksi lähdit mukaan XEE-kurssille viime keväänä?

– Jos yhteisöön haluaa tuoda uuden toimintamallin, on siinä oltava itse syvällä. Lähdin kurssille suurella mielenkiinnolla, sillä olin kuullut kurssista paljon hyvää.

Tarvitaanko viidesläisissä piireissä uutta innostusta todistamiseen?

– Kyllä, tarvitsemme uutta innostusta siihen, kuinka kerrotaan Jeesuksesta ystäville.

Olen miettinyt paljon, meneekö evankeliumi eteenpäin viidesläisten kautta. Jos todistetaan, niin satoa ei juuri korjata. Vai todistetaanko ollenkaan?

Mikä oli suurin löytösi kurssilla?

– Kurssi ei ollut vain teoriaa, vaan käytännön harjoitusten kautta opettelimme uutta elämäntapaa. Autokouluakaan ei kannata toteuttaa vain teoriatunteja pitämällä. Autoilusta saa tuntuman, kun istuu ratin taakse ja käynnistää auton. Sitten on lähdettävä liikenteen sekaan. XEE-kurssilla jokaisessa illassa kerroimme Jeesuksesta ystävillemme tai ihmisille kadulla.