”Enää ei tarvitse kahlata kouluun”

Kansanlähetyksen ja Suomen Ulkoasianministeriön rahoittama maaseudun elinolosuhteiden kehittämisprojekti Etiopian Darimussa on harpannut askeleen eteenpäin. Juuri valmistunut silta joen yli Ukin kylän kohdalla lyhentää matkaa kolmesta kyläyhteisöstä isolle torille Kobben kaupunkiin. – Sadekaudella joen pystyy nyt ylittämään turvallisesti. Suurin apu sillasta on Ukin kylän lapsille, sillä puolet heistä asuu kouluun nähden joen takana, projektin tekninen neuvonantaja…

etiopia
Uusi silta hyödyttää tuhansia ihmisiä Etiopian Darimussa. KUVA: RAIMO TUPPURAINEN

Kansanlähetyksen ja Suomen Ulkoasianministeriön rahoittama maaseudun elinolosuhteiden kehittämisprojekti Etiopian Darimussa on harpannut askeleen eteenpäin.

Juuri valmistunut silta joen yli Ukin kylän kohdalla lyhentää matkaa kolmesta kyläyhteisöstä isolle torille Kobben kaupunkiin.

– Sadekaudella joen pystyy nyt ylittämään turvallisesti. Suurin apu sillasta on Ukin kylän lapsille, sillä puolet heistä asuu kouluun nähden joen takana, projektin tekninen neuvonantaja Raimo ”Aki” Tuppurainen kertoo.

– Autoliikenne tulee lisääntymään varmasti. Viljelijät pystyvät myymään tuotteensa suoraan tukkurille isoissa erissä. Nyt he ovat joutuneet kuljettamaan tuotteensa Kobbeen tai Darimun torille aasilla säkki kerrallaan. Myös taksiliikenne alkaa, kun tie tulee valmiiksi. Sairaat pääsevät helposti sairaaloihin. Opettajat ja muut virkamiehet saavat helposti yhteyden kaupunkeihin, Tuppurainen jatkaa.

Sillan rakentamiseen kului kuukausi. Pääsementtimiehenä oli ato (herra) Tamrat Darimusta. Hänellä oli apunaan kaksi muuta sementtimiestä, seitsemän paikallista miestä sekä Mekane Yesus -kirkon projektihenkilökunta ja Aki Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan on edes vaikea laskea, kuinka moni ihminen hyötyy sillasta, mutta luku voidaan laskea tuhansissa, jopa kymmenissä tuhansissa. Tarkoituksena on piakkoin aloittaa toisenkin sillan rakentaminen.

– Koululaiset ovat tosi innoissaan uudesta joenylitysmahdollisuudesta. Enää ei tarvitse kahlata, vaan voi mennä kouluun pikkukengissä. Toinen ryhmä, joka näyttää nauttivan sillasta, ovat naiset, jotka menevät joen toiselle puolelle myllylle, Tuppurainen kertoo.

Darimun kehitysyhteistyöprojektissa on sillan rakentamisen lisäksi tehty tietä, rakennettu koulurakennuksia sekä avustettu köyhistä köyhimpiä naisia pienyritystoiminnassa. Darimun projekti on huomioitu jopa valtakunnan tasolla koulutustilaisuuksissa, joissa se on toiminut positiivisena esimerkkinä Illubaborin maakunnan kehitystoiminnasta.

Matti Korhonen

Kansanlähetyksen painopisteinä on ensi vuonna lähetystyö ja evankelioimistyö

Kansanlähetys kouluttaa ensi vuonna kolme uutta lähetystyöntekijää. Tammikuussa lähetyslinjalla aloittaa opiskelut sairaanhoitaja Saara Karttunen, diplomi-insinööri Sakari Heinonen ja sosionomi, nuorisotyönohjaaja Anu Melkka.

Kansanlähetyksen ensi vuoden toiminnan kuluiksi on hyväksytty 5,3 miljoonaa euroa. Lähetysjohtaja Mika Tuovinen toteaa, että talousarvio on saatu tasapainoon.

– Toivomme, että kristityt jatkossakin sitoutuisivat Kansanlähetyksen työhön sekä rukouksin että taloudellisella tuella. Keskitymme lähetystyöhön ja evankelioimistyöhön. Uskollisten ystävien ja seurakuntien kanssa lähdemme tulevaan vuoteen kiitollisin mielin.

Anne Lepikko