Brasilian futareiden muutos pahoista pojista Kristuksen urheilijoiksi

Jalkapallon MM-kisat alkoivat torstaina 12.6. Kisojen isäntämaa Brasilia on viime vuosien takkuamisen jälkeen noussut jälleen yhdeksi kisojen kiistattomaksi ennakkosuosikiksi. 2000-luvulla monet televisiokatsojat ympäri maailman saivat todistaa myös yhtä nykyajan merkittävintä trendiä kristinuskon suhteen: eri kisojen otteluissa Brasilian pelaajat ovat tuulettaneet onnistumisiaan riisumalla pelipaitansa, jonka alta paljastuu t-paita ”I belong to Jesus”-tekstillä varustettuna. Tai sitten he...

fred ok

Jalkapallon MM-kisat alkoivat torstaina 12.6. Kisojen isäntämaa Brasilia on viime vuosien takkuamisen jälkeen noussut jälleen yhdeksi kisojen kiistattomaksi ennakkosuosikiksi.

2000-luvulla monet televisiokatsojat ympäri maailman saivat todistaa myös yhtä nykyajan merkittävintä trendiä kristinuskon suhteen: eri kisojen otteluissa Brasilian pelaajat ovat tuulettaneet onnistumisiaan riisumalla pelipaitansa, jonka alta paljastuu t-paita ”I belong to Jesus”-tekstillä varustettuna. Tai sitten he kirjoittavat kenkiinsä ”Jesus in the first place” tai pitävät lyhyen rukoushetken kentällä ennen tai jälkeen ottelun. Erityisesti maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi vuonna 2007 valittu Kaká on ollut näkyvä hahmo julkisten uskonilmaustensa vuoksi.

Sittemmin kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on ”villien vuosien” jälkeen alkanut sakottaa pelipaidan riisumisesta ottelun aikana ja brassitähtien uskonilmaukset ovat vähentyneet tai tulleet hillityimmäksi, mutteivät tietenkään kokonaan loppuneet.

Katolisesta maasta on tulossa protestanttinen

Monet muutkin Brasilian joukkueen jäsenistä ovat nykyään näkyvästi evankelikaalisia tai helluntailaisia kristittyjä, mikä kuvastaa viime vuosikymmenten muutoksia ennen täysin roomalaiskatolisessa maassa. Vielä 1940-luvulla miltei kaikki brasilialaiset olivat katolisia, kun heitä tänä päivänä on ehkä hieman yli 60 prosenttia. Protestanttien osuus on noussut joidenkin tutkimusten mukaan jopa 30 prosenttiin.

Samalla sitoutuminen kristilliseen uskoon on kasvanut, sillä etelä-amerikkalaiseen katolisuuteen on perinteisesti kuulunut synkretismi eli perinteisten luonnonuskontojen ja kristillisen uskon sekoittuminen: kirkon johdon vastustuksesta huolimatta katolisia pyhimyksiä on palvottu kuin entisaikojen pakanajumalia.

Toisaalta uudessa protestanttisuudessa on omat ongelmansa, joista suurin on laajalle levinnyt menestysteologia. Siinä kristitylle luvataan aineellista hyvinvointia seurauksena vahvasta uskostaan, mitä perinteiset kirkkokunnat pitävät räikeänä harhana.

Yökerhot vaihtuivat kirkkoon

Yksi uusimmista uskoon tulleista on naistenmiehen maineessa ollut ja yökerhoissa viihtynyt raikulipoika, 30-vuotias hyökkääjä Fred. Hän on joukkueen nuoren supertähden Neymarin aisapari, jonka tehtävänä on tarjota ratkaisun paikkoja armoitetulle maalihaille. Nykyään Fred käy megakirkon jumalanpalveluksissa ja on puhunut uskostaan julkisesti.

Jotkut ovat povanneet jalkapallon jälkeen Fredille lupaavaa uraa poliitikkona, sillä hän on myös ollut kiinnostunut maan köyhien asioista, koulutuksesta ja terveydenhuollosta, koska on itse kotoisin vaatimattomista oloista.

Fred on kuin henkilöitymä brasilialaisten jalkapallotähtien laajemminkin muuttuneesta imagosta. Ennen jalkapalloilijoilla saattoi yleisesti olla ”pahan pojan” maine, mutta evankelikaalien suuremman osuuden myötä tämä on muuttunut radikaalisti. Mikäli Brasilia pärjää kisoissa odotusten mukaan, tämä voi näkyä myös maailman seuratuimman urheilutapahtuman TV-katsomoissa.