Billy Graham saateltiin kotimatkalle telttakokouksessa

Noin 2300 kutsuvierasta kokoontui saattamaan Billy Grahamia hänen ”kotiinmenomatkalleen” perjantaina 2. maaliskuuta.

Hautajaiset pidettiin 2. maaliskuuta Billy Graham -kirjaston pihalle pystytetyssä ”telttakatedraalissa”. Yksinkertainen mäntyvanerista tehty arkku oli valmistettu Lousianan Angolan vankilassa. Kuva: Youtube-kuvakaappaus

Hautajaiset pidettiin 2. maaliskuuta Billy Graham -kirjaston pihalle pystytetyssä ”telttakatedraalissa”. Yksinkertainen mäntyvanerista tehty arkku oli valmistettu Lousianan Angolan vankilassa. Kuva: Youtube-kuvakaappaus

Noin 2300 kutsuvierasta kokoontui saattamaan Billy Grahamia hänen ”kotiinmenomatkalleen” perjantaina 2. maaliskuuta. Tilaisuus pidettiin suuressa teltassa, joka muistutti siitä, että Billy Grahamin evankelistan ura alkoi telttakokouksista ja sellaiseen se myös päättyi.

Suomalaisista kutsun hautajaisiin olivat saaneet kirkkoneuvos Pekka Huokuna sekä rovastit Hannu Nyman ja Pauli Tuohioja. Presidentti Donald Trump puolisoineen, sekä varapresidentti Mike Pence osallistuivat hautajaistilaisuuteen. Edeltävistä presidenteistä Bill Clinton ja George W. Bush jr. olivat käyneet jo aikaisemmin tuomassa surunvalittelut ja tervehtimässä omaisia.

Juhla täynnä naurua ja kaipausta

Muistojuhlan mieliinpainuvimmat puheenvuorot pitivät Billy ja Ruth Grahamin lapset, jotka kaikki kertoivat jotain isästään.

Esikoistytär Virginia Grahamia harmittaa se, että  hän on vanhin. Hän kuitenkin lohduttautuu ajatuksella, että isä rakasti häntä pisimpään.

Anne Graham Lotz kuvasi äitinsä opettaneen hänet lukemaan Raamattua ja isän ohjanneen hänet miettimään mitä luettu Sana tarkoittaa.

Ruth Graham kertoi kahdesta avioerostaan, häpeäntunteestaan ja siitä, miten ”Daddy” sulki hänet syleilyynsä ja hän tiesi taas tulleensa kotiin.

Nelson Graham totesi isän olleen rehti ja oikeudenmukainen.

Franklin Graham kertoi, että ei ollut kahta Billy Grahamia, isä oli samanlainen kotona ja julistajana.

Billy Grahamiille puoliso Ruthin kuolema yksitoista vuotta sitten oli raskas menetys. Hänet haudattiin Ruthin viereen.

Vaikuttavinta oli sanoma

Billy Graham toteutti kaik­kiaan 185 isoa evankelioimistapahtumaa kuudella eri mantereella. Niissä tavoitettiin yhteensä 215 miljoonaa ihmistä.

Suomessa Billy Graham vieraili ensimmäisen kerran jo vuonna 1954. Paremmin muistissa on vuoden 1987 Missio Helsinki.

Suuret väkimäärät, läsnä olevien vierailijoiden asema tai suuri medianäkyvyys hämäävät helposti. Eniten arvostusta sai kuitenkin sanoma, jota Billy Graham julisti yli seitsemänkymmentä vuotta: ”Vain uskomalla Jeesukseen Kristukseen ihminen omistaa anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän”. Tätä kaikki muistotilaisuudessa puhuneet henkilöt painottivat.

Billy Grahamin haudan ääreen pystytetyssä muistolaatassa on hänen D.L. Moodylta lainaama ajatus: ”Jonain päivänä te kuulette tai luette, että Billy Graham on kuollut, mutta älkää uskoko siitä sanaakaan, olen silloin elävämpi kuin koskaan – – Olen siirtynyt Jumalan läsnäolon todellisuuteen”.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!