Ateisti kehotti julistamaan taivaasta ja helvetistä

Todellisuus ei kuitenkaan muutu meidän uskomme mukaan. Uskonasioista ei voi päättää äänestämällä.

Kirkon julistus on ilmeisesti niin syvässä kriisissä, että jopa rääväsuinen ateistiksi itseään kutsuva toimittaja Tuomas Enbuske jakoi sille Iltalehden kolumnissaan (16.11.) neuvoja: ”Kirkko ottaa kantaa maallisiin asioihin, pakolaisiin, homoihin, heteroihin ja Flow-festivaaleihin. Ei se ihmisiä kiinnosta! Kirkon pitäisi saarnata taivaasta ja helvetistä. Ja siitä, että Kristus kuoli ristillä meidän syntiemme tähden.”

On tietysti olemassa hyviäkin saarnoja, mutta valitettavasti monet saarnat, myös omani, eivät aina ole Raamatun mukaisia. Niin ei pitäisi olla, mutta inhimillisen heikkouden, tietämättömyyden, ihmispelon, mielistelyhalun ja muiden syiden tähden näin usein on. Saarnaaminen on tärkeä tehtävä, mutta ainoa täysin luotettava Jumalan sana löytyy Raamatusta.

Jos joku tosissaan haluaa tietää mikä kristillinen sanoma on, kannattaa lukea täysin luotettavaa, alkuperäistä lähdettä, Uutta testamenttia. Siellä se on kerrottu niin selkeästi ja ymmärrettävästi että jokainen voi ymmärtää. Itse en kääntynyt kristityksi ja tullut uskoon kenenkään saarnan kautta, vaan lukemalla Raamattua. Raamattu käännytti minut.

Uudessa testamentissa sanotaan, että me kaikki olemme syntiemme tähden Jumalan vihan alaisia ja matkalla kadotukseen. Siellä kerrotaan, että Kristus kärsi ristillä sovittaakseen meidän syntimme ja että pääsemme uskomalla häneen taivaaseen. Siellä myös opetetaan konkreettisesti, miten kristityn miehen, naisen ja lapsen tulisi elää. Lisäksi siellä kerrotaan, mitä pitää tehdä kun epäonnistumme ja lankeamme kristittyinä.

Minä uskon Uuteen testamenttiin ja sen valossa koko Raamattuun. Siksi uskon myös siihen Jeesukseen Kristukseen, josta Raamatussa kerrotaan. Ja kun uskon Jeesukseen, hän sitouttaa minut Raamatun opetuksiin. En voi uskoa Jeesukseen ja kieltää Raamattua tai päinvastoin.

Enbuske on oikeassa siinä, että kirkossa pitäisi saarnata taivaasta ja helvetistä, ja ennen kaikkea Kristuksen ristinkuolemasta. Edesmennyt tunnettu suomalainen raamattukriitikko Heikki Räisänen sanoi aikoinaan, että papit eivät saarnaa helvetistä, koska he eivät usko siihen. Todellisuus ei kuitenkaan muutu meidän uskomme mukaan. Uskonasioista ei voi päättää äänestämällä.

Joitakin vuosia sitten erään kirkon tiedottajalta kysyttiin milloin hänen kirkkonsa muuttaa kantansa avioliittoon ja muihin ajankohtaisiin kysymyksiin? ”Ei koskaan” oli vastaus. ”Eivät Raamatun opettamat asiat muutu, koska ne ovat Jumalan ilmoittamia asioita”. Meidän jokaisen usko pitäisi muokata Jumalan Raamatussa ilmoittaman totuuden mukaiseksi, eikä päinvastoin.

Hiljattain Helsingissä uskovien yhteyteen liittyi nuori nainen, joka oli entinen ateisti. Hän oli ajatellut ja puhunut toisillekin siitä, että Raamattu on satukirja. Mutta sitten hän päätti lukea sen. Päästyään Raamatun läpi hänestä oli tullut Jeesukseen uskova ihminen. Hänen ajattelunsa ja vakaumuksensa uskosta, moraalista ja monesta muusta asiasta oli muuttunut Raamatun mukaiseksi. Raamatulla on ihmeellinen kyky vakuuttaa lukijansa omasta totuudenmukaisuudestaan. Asia on näin, koska Jumala itse puhuu Raamatun kautta. Jumala puhuu myös saarnan kautta, silloin kun se on Raamatun mukainen.

Tehdään kaikki parannusta, rukoillaan ja tehdään työtä sen eteen, että saarnamme olisivat parempia, raamatullisempia, selkeämpiä ja ymmärrettävämpiä. Silloin saamme myös luottaa siihen, että Jumala vaikuttaa kuulijoissa sanansa kautta.