”Astui ylös taivaisiin”

Viime vuonna väännettiin kättä siitä, voisiko loppiaisen ja helatorstain siirtää tuottavuussyistä lauantaille. Samaa pohti eräs toimittajakollega, joka piti loppiaista turhana juhlapyhänä ja syövän yhden tärkeän päivän työviikosta. Helluntailaisena hän olisi kyllä ollut valmis juhlimaan helluntaita vaikka koko viikon. Joulu, pääsiäinen ja helluntai. Siinä varmasti tärkeimmät kristilliset juhlapyhät. Mutta myös helatorstailla on syvällinen ja lohduttava merkitys....

rtuopetus-ok

Viime vuonna väännettiin kättä siitä, voisiko loppiaisen ja helatorstain siirtää tuottavuussyistä lauantaille. Samaa pohti eräs toimittajakollega, joka piti loppiaista turhana juhlapyhänä ja syövän yhden tärkeän päivän työviikosta. Helluntailaisena hän olisi kyllä ollut valmis juhlimaan helluntaita vaikka koko viikon.

Joulu, pääsiäinen ja helluntai. Siinä varmasti tärkeimmät kristilliset juhlapyhät. Mutta myös helatorstailla on syvällinen ja lohduttava merkitys. Valitettavasti olemme sen unohtaneet. Moni ei varmasti osaakaan vastata, miksi helatorstaita vietetään, saati mikä sen merkitys on. Kyllä helatorstai on paikkansa arkipyhien joukossa ansainnut.

Matka toiselle planeetalle?

Helatorstaina muistellaan Kristuksen taivaaseenastumista. Ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus oli maan päällä neljäkymmentä päivää, ja ilmestyi niiden aikana opetuslapsille. Sitten tuli hänen aikansa mennä Isän luokse taivaaseen. Luukas kuvaa, kuinka opetuslapset ”näkivät, kuinka hänet otettiin ylös, ja pilvi vei hänet heidän näkyvistään.” (Ap. t. 1:9)

Jeesus ei tehnyt avaruusmatkaa ja muuttanut jonnekin kaukaiselle planeetalle, vaan hän siirtyi tästä meidän maailmastamme Jumalan luokse taivaaseen. Taivas taas ei ole maantieteellinen tai avaruudellinen paikka, vaan Jumalan asuinsija. Pilvi viittaa Jumalan läsnäoloon. Pilvi muistuttaa vanhan liiton pyhäkköteltasta, jonka päälle pilvi asettui merkiksi Jumalan läsnäolosta. ( 2. Moos. 40:34–35) Pilvipatsaassa Jumala myös kulki Israelin kansan edellä erämaavaelluksella. (2. Moos. 13:21–22)

Kristuksen kruunajaiset

Taivaaseenastumisessa Jumala korotti Kristuksen kuninkaalliseen valta-asemaan. Kristus kruunattiin maailmankaikkeuden Herraksi ja valtiaaksi. Pietari kirjoittaa, että hän ”istuu Jumalan oikealla puolella” ja hänelle ”on alistettu enkelit, vallat ja voimat”. (1. Piet. 3:22)

Tämä on valtavan rohkaiseva sanoma erityisesti niille kristityille, jotka joutuvat elämään mielivaltaisten hallitusten ja hallitsijoiden alaisuudessa. Kun Jeesuksella on kaikki valta taivaassa ja maan päällä, ei maallisilla hallituksilla ole mitään todellista valtaa Jeesuksen omiin. Jeesus voi estää kuninkaita ja tuomareita asettumasta kristittyjä vastaan. Ja jos kristitty joutuukin kärsimään, Jeesus voi kääntää sen hyväksi.

Puhuessaan enkeleistä, valloista ja voimista Pietari viittaa myös henkimaailman voimiin. Ne, jotka ovat tekemisissä henkimaailman kanssa, saattavat elämänsä pelkojen hallitsemaksi. Jeesus voi kuitenkin vapauttaa paitsi pahojen henkien otteesta myös pelosta. Hän on sekä maallisia hallitsijoita että henkivaltoja vahvempi.

Ilman helatorstaita ei ole helluntaita

Jeesus ennusti taivaaseenastumisensa jo etukäteen ja puhui siitä opetuslapsilleen: ”Teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne.” (1. Piet. 3:22)

Jeesus ei selitä tarkemmin, miksi Puolustajan eli Pyhän Hengen lähettäminen edellyttää hänen taivaaseenastumistaan. Mutta on helppo ymmärtää, ettei seurakunnan elämä olisi voinut jatkua niin, että Jeesus asuisi maan päällä tietyssä maantieteellisessä paikassa siihen saakka, kunnes maailmanhistorialle tulisi loppu.

Seurakunta tarvitsee Pyhää Henkeä. Muuten sen tehtävä julistaa Kristusta kaikille kansoille olisi mahdoton. Pyhä Henki myös kirkastaa Kristuksen eli avaa ihmisen mielelle ja sydämelle Kristuksen merkityksen. Pyhä Henki tekee ihmisistä Kristuksen omia, antaa lahjoja ja vie taivaaseen. Kaikki nämä olisivat jääneet toteutumatta, jos Jeesus ei olisi noussut taivaaseen.

Lue lisää sytyttäviä raamattuopetuksia joka viikko Uusi Tie -lehdestä. Tilaa lehti tästä.