Apologiaan keskittyvä opintolinja alkaa Kansanlähetysopistolla

Kansanlähetysopisto aloittaa ensi syksynä uuden, kristinuskon puolustamiseen eli apologiaan keskittyvän opintolinjan. Vastaavanlaisia lukukauden tai lukuvuoden kestäviä apologiakursseja ei Suomessa ole tiettävästi aikaisemmin järjestetty. Apologialinjan linjavastaava, teologian tohtori Vesa Ollilaisen mukaan ajatus oman linjan perustamisesta lähti työtovereiden ja ystävien ehdotuksesta. – Apologia on sellainen aihe, joka kiinnostaa erityisen paljon nuoria aikuisia. Apologialinja syntyi toisten ihmisten rohkaisusta…

Apologialinjan linjavastaava Vesa Ollilainen muistuttaa apologian koskettavan jokaista kristittyä. KUVA: JENNIINA NUMMELA

 Apologialinjan linjavastaava Vesa Ollilainen muistuttaa apologian koskettavan jokaista kristittyä. KUVA: JENNIINA NUMMELA
Apologialinjan linjavastaava Vesa Ollilainen muistuttaa apologian koskettavan jokaista kristittyä. KUVA: JENNIINA NUMMELA

Kansanlähetysopisto aloittaa ensi syksynä uuden, kristinuskon puolustamiseen eli apologiaan keskittyvän opintolinjan. Vastaavanlaisia lukukauden tai lukuvuoden kestäviä apologiakursseja ei Suomessa ole tiettävästi aikaisemmin järjestetty. Apologialinjan linjavastaava, teologian tohtori Vesa Ollilaisen mukaan ajatus oman linjan perustamisesta lähti työtovereiden ja ystävien ehdotuksesta.

– Apologia on sellainen aihe, joka kiinnostaa erityisen paljon nuoria aikuisia. Apologialinja syntyi toisten ihmisten rohkaisusta ja toivomuksesta, kenties jopa nuhtelustakin, että ”miksi teillä ei ole tämmöistä linjaa?”, Ollilainen kertoo.

Vaikkei vastaavaa ole aikaisemmin Suomessa järjestettykään, ulkomaisia esikuvia on useita. Ruotsissa toimiva CredoAkademin, Gimlekollenin Mediakorkeakoulu Norjassa ja Oxford Centre for Christian Apologetics Englannissa antavat opetusta apologiassa. Yhdysvalloissa apologiaa voi opiskella yliopistotutkintoon asti.

Uskon puolustajia tarvitaan

Toisinaan kuulee sanottavan, ettei usko tarvitse puolustelua. Miksi uskoa pitää puolustaa?

– Se on Raamatussa oleva käsky, joka koskee jokaista kristittyä. Ensimmäisessä Pietarinkirjeessä (3:15) sanotaan, että meidän pitää olla valmiita antamaan apologiaa eli puolustus uskostamme, kun joku kysyy toivomme perusteita. Myös meidän Herramme on tästä esikuva. Ja Apostolien teoissa apostolit tekivät apologiaa ahkerasti, Vesa Ollilainen vastaa.

Hän huomauttaa, että elämme yhteiskunnassa, jossa on kristinuskoa vieroksuva ja kristinuskon totuudellisuutta halveksuva ilmapiiri. Ollilaisen mukaan tällaisena aikana tarvitaan kristittyjä, jotka osaavat puolustaa uskoa.

– Apologia auttaa raivaamaan niitä älyllisiä ja kokemuksellisia esteitä, joita ihmisillä on kristillistä uskoa kohtaan. Apologia näyttää, että usko on luotettavaa ja kestävää. Samalla se rohkaisee ihmistä itseään, kun hän huomaa, että aikamme kritiikissä ei ole mitään pelättävää. Raamattu kestää arvostelun, Jumala on olemassa ja Jeesus todellakin nousi ylös kuolleista. Näin se ruokkii omaa uskonelämääkin, Vesa Ollilainen sanoo.

Teologialinja uudistuu

Vesa Ollilainen jatkaa samalla myös Kansanlähetysopiston teologialinjan linjavastaavana. Aikaisemmin teologialinja sisältää runsaasti apologiaan liittyviä sisältöjä, mutta apologialinjan myötä teologialinja uudistuu.

– Teologialinja keskittyy luterilaiseen teologiaan. Ihmiset kyselevät paljon, mitä on olla luterilainen. Mikä siinä on sellaista, että siitä kannattaa pitää kiinni? Tämä on sellainen kenttä, jota haluamme tutkia ja josta haluamme ammentaa uskon aarteita. Olen itse vakuuttunut siitä, että luterilaisuudella on paljon annettavaa tämän päivän kristityille.

Teologialinjalle ja apologialinjalle on suunnitteilla jonkin verran yhteisiä opetussisältöjä, erityisesti Raamatun ymmärtämiseen ja tuntemiseen liittyen.

– Mutta paljon on myöskin kummallakin linjalla omaa sisältöä, sekä luentoja että erilaisia tehtäviä, ryhmätehtäviä ja kirjojen lukemista. Molemmilla linjoilla on oma profiili, Vesa Ollilainen lupaa.

Apologialinja sopii Vesa Ollilaisen mukaan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kristillisen uskon perustasta, niin maallikoille kuin hengellisen työn tekijöille. Suuria pohjatietoja ei tarvitse asiasta olla, vaan motivaatio on tärkeämpää. Haku linjalle on käynnistynyt. Syyslukukausi alkaa 16.8.2015.

Lisätietoja: kansanlahetysopisto.fi/apologialinja.