Alfa-kurssi tuo yhteen ja vahvistaa yhteisöä

Varikko-yhteisö järjesti kevään aikana Turussa Alfa-kurssin, jossa käsiteltiin kristinuskon perusteita. – Kurssi oli valtava helpotus, kun monet itseäni vaivanneet asiat selkenivät, Heidi Dahlblom iloitsee.

KUVITUSKUVA_ALFAVarikko-yhteisö järjesti kevään aikana Turussa Alfa-kurssin, jossa käsiteltiin kristinuskon perusteita. – Kurssi oli valtava helpotus, kun monet itseäni vaivanneet asiat selkenivät, Heidi Dahlblom iloitsee.

Varikossa Alfa-kurssin pitäminen oli lähes itsestäänselvyys. Yhteisö halusi tarjota epäilijöille, uskoon tulleille sekä hengellistä kotia etsiville paikan, jossa olisi mahdollisuus saada vastauksia, keskustella itseä askarruttavista asioista ja ennen kaikkea löytää kristittyjen yhteys.

– On tärkeää, että järjestävä taho tarjoaa osallistujille mahdollisuuden kurssin jälkeen löytää paikkansa seurakunnasta. Näin syntyy jatkumo, jossa kurssin jälkeen hengellinen kasvu jatkuu luontaisella tavalla, sanoo Varikon pastori Pyry Winter.

Kevään Alfa-kurssilla aloitti 20 ihmistä. Ohjelmaan kuului ruokailu, pieni alustus päivän aiheeseen sekä keskustelua pienryhmissä.

Juuri keskustelut olivat kurssin käyneiden Suvi ja Viljami Vuorisen mielestä tärkeää antia.

– Aiheesta keskustelu avasi asiaa ja teemoja jäi pohtimaan illan jälkeen. Välillä myös tuli jaettua ajatuksia muiden ihmisten kanssa kurssikertojen välillä, kertoo Suvi Vuorinen kokemuksiaan pienryhmäkeskusteluista. Myös Viljami Vuorinen koki erityisen tärkeäksi omien ajatusten jakamisen ja muiden mielipiteiden kuulemisen.

Suvi kuului alfassa pienryhmään, jonka vetäjinä toimivat Terhi Sivonen ja Riikka Kupias. He kokivat ryhmän vetäjän roolin innostavaksi ja mielenkiintoiseksi, mutta toisaalta haastavaksi ja vastuulliseksi.

– Osallistujat ovat aitoja ihmisiä aitojen ajatusten kanssa. Sitä haluaisi kohdata ihmisen oikein ja antaa vas­tauksia, Kupias pohtii.

Sivonen muistuttaa myös, että ryhmänvetäjät voivat kokea riittämättömyyden tunnetta, jos ei pystykään vastaamaan kysymyksiin. Positiivinen palaute ryhmäläisiltä ja muilta vastuunkantajilta kasvattaa kuitenkin armollisuutta itseä kohtaan.

Alfa-kurssilla
löytyi yhteys

Heidi Dahlblom piti kurssia hengellisen elämänsä käännekohtana.

– Olin pitkään miettinyt asioita itsekseni ja kaipasin keskustelua jonkun kanssa. Alfa-kurssi oli ollut pitkään mielessä, mutta aikaisemmin en ollut saanut aikaan lähteä mukaan. Vanhempani olivat käyneet Varikossa ja kuulivat siellä tulevasta Alfa-kurssista. He houkuttelivat minut sinne.

Kurssin alussa ilmassa oli pientä arkuutta. Mutta kun iltojen kaava ja muut ihmiset tulivat tutuksi, alkoi kurssi tuntua koko ajan mukavammalta.

– Kurssia olisin voinut jatkaa vaikka kuinka kauan, Dahlblom naurahtaa.

Hän oli ajatellut olleensa uskossa jo vuosikymmenet, mutta vasta Alfa avasi hänen silmänsä. Kurssilla hän huomasi ymmärtäneensä joitain itse pohtimiaan asioita väärin.

– Kurssi oli valtava helpotus, kun monet itseäni vaivanneet asiat selkenivät. Olin ollut aikaisemmin lain alla, Dahlblom kertoo.

Kurssin puolivälissä Pyhään Henkeen keskittynyt viikonlopun mittainen leiri oli Heidille sykähdyttävä kokemus.

– Koskaan ei usko ollut tuntunut missään, ja välillä tuli pohdittua olenko uskossa lainkaan. Viikonlopun jälkeen lähipiirini sanoi, etten ollut koskaan hymyillyt niin paljon. Minulla oli hyvä ja rauhallinen olo.

Alfa haluttiin järjestää Varikossa paitsi kurssilaisten vuoksi, mutta myös yhteisön vahvistamiseksi. Kurssi vaati monenlaista ennakkovalmistelua, ja jokaiseen iltaan tarvittiin paljon vapaaehtoisia talkoolaisia.

Pyry Winter muistuttaakin, että Alfa-kurssin järjestäminen on tärkeä kasvun paikka myös yhteisölle.

– Tällainen kurssi on loistava tilaisuus oppia tuntemaan paremmin muita ja tekemään yhdessä. Yhteisön jäsenet saavat vastuuta ja kasvavat tekemisen myötä. Seurakunta koostuu jäsenistä, joilla on jokaisella oma paikkansa ja tehtävänsä. Yhdessä tekemisen kautta oman paikan löytäminen on helpompaa.

Myös Heidi Dahlblom koki Varikkoyhteisön lämpimän vastaanoton.

– Varikkoiltoihin on ollut todella helppoa tulla kurssin jälkeen, kun tuntee ihmisiä ja ihmiset tuntevat minut. Aikaisemmin en ole juurikaan seurakunnassa käynyt, mutta Varikkoon tunnen olevani tervetullut.

Antakaa lasten
tulla luokseni

Varikon Alfa-kurssin yksi erityispiirre oli lasten Alfa, joka järjestettiin samaan aikaan aikuisten kurssin kanssa. Tarkoituksena oli tarjota kurssi, johon koko perhe voisi osallistua. Lapsille oli tarjolla aitoa raamattuopetusta ikään sopivalla tavalla esitettynä. Kurssi oli jaettu kahteen ikäryhmään, kouluikäisten Alfaan ja alle kouluikäisten pyhis-Alfaan.

Lasten Alfan vetäjällä Kati Hautaalla on selvä näkemys, miksi lasten Alfa kannattaa järjestää.

– On tärkeää opettaa lapsillekin Jeesuksesta. Ei saa ajatella, että se on vain aikuisten juttu. Jeesushan itsekin sanoi, että antakaa lasten tulla minun tyköni, sillä lasten kaltaisten on taivasten valtakunta. Seurakuntien ja yhteisöjen tulisi entistä enemmän panostaa lasten hengelliseen kasvatukseen, koska sitä riisutaan pois muualta yhteiskunnasta, kuten päiväkodeista ja kouluista. Kuitenkin on paljon vanhempia, jotka haluavat heidän lapsensa saavan kristillistä kasvatusta.

– Lapsille on hyvä opettaa jo pienestä pitäen, mistä kristinuskossa on kyse. Siinä ei ole kyse mistään pinnistelystä tai pahasta sedästä pilvien päällä, joka heittää salaman jos teet väärin, vaan rakastavasta Isästä, joka haluaa lapsilleen parasta, jatkaa pyhis-Alfan vetäjä Anniina Winter.

Seuraava Varikko-yhteisön Alfa-kurssi on tulossa ensi syksynä. Kevään kurssilla vastuunkantajilla oli vielä paljon opeteltavaa, mutta he kokevat, että syksyn kurssilla moni asia tulee jo ”vanhasta rutiinista”. Kevään alfalaisissa näkee jo monia yhteisön tulevaisuuden vastuunkantajia.