Ajatollahin seuraajasta Kristuksen omaksi

Pettymys Iranin islamilaiseen vallankumoukseen johti Daniel Shayesteh’n seikkailulle, jossa Jumala kohtasi hänet. Daniel Shayesteh syntyi tavalliseen muslimiperheeseen Pohjois-Iranissa. Hän pärjäsi hyvin koulussa ja niinpä hänestä odotettiin uskonnollista johtajaa. – Yliopistossa minusta tuli radikaali muslimi ja lähdin ajatollah Khomeinin seuraajaksi. Khomeini vihasi šaahia [Iranin senaikaista hallitsijaa], koska hän suhtautui Israeliin myönteisesti ja piti länsimaisesta elämäntyylistä, Shayesteh…

Shayesteh

Pettymys Iranin islamilaiseen vallankumoukseen johti Daniel Shayesteh’n seikkailulle, jossa Jumala kohtasi hänet.

Daniel Shayesteh syntyi tavalliseen muslimiperheeseen Pohjois-Iranissa. Hän pärjäsi hyvin koulussa ja niinpä hänestä odotettiin uskonnollista johtajaa.

– Yliopistossa minusta tuli radikaali muslimi ja lähdin ajatollah Khomeinin seuraajaksi. Khomeini vihasi šaahia [Iranin senaikaista hallitsijaa], koska hän suhtautui Israeliin myönteisesti ja piti länsimaisesta elämäntyylistä, Shayesteh kertoo.

– Poltimme busseja, ryöstimme pankkeja ja teimme julmia tekoja. Šaahi ei halunnut kuolla, joten hän lensi maasta.

Iranin vallankumous tapahtui vuonna 1979. Maa muuttui monarkiasta islamilaiseksi teokratiaksi, jonka johtoon ajatollah Khomeini nousi. Shayesteh uskoi, että radikaali islam toisi hyvinvoinnin kansalle.

– Uskoimme yksinkertaisesti Khomeiniin. Hän sanoi, että islam johtaisi Iranin paratiisiin. Me tiesimme jotain islamista, mutta emme tienneet, miten islamilaista poliittista filosofiaa kuuluisi toteuttaa. Kun huomasimme, mitä siitä seurasi, näimme kaaoksen.

Shayesteh oli mukana perustamassa vallankumousarmeijaa, Iranin Hizbollahia, joka myöhemmin oli käynnistämässä Libanonin Hizbollah-liikettä.

– Me koulutimme nuoria itsemurhapommittajiksi ja terroristeiksi. Toinen tavoitteemme oli tuhota Israel, tukea Palestiinaa, Hizbollahia ja Syyriaa sekä tehdä terroritekoja lännessä.

Vallankumouksellisten joukosta hän myös tapasi tulevan vaimonsa.

Pettymys vallankumoukseen ja pako

Ajatollah Khomeini ei kuitenkaan täyttänyt kansalleen antamiaan lupauksiaan vapaudesta. Khomeini oli luvannut iranilaisille ilmaisen lämmityksen, sähkön, bussiliikenteen ja öljyä. Mitään näistä ei kuitenkaan toteutunut. Sen sijaan voimaan astui tiukka sharia-laki. Rahaa hänellä kyllä riitti Syyrian ja Hizbollahin tukemiseen.

– Khomeini tunnusti meille valehdelleensa islamin vuoksi. Hän sanoi haluavansa pelastaa maan, joka oli ollut epäuskoisen kuninkaan käsissä. Me emme olisi voineet uskoa, että hän valehteli myös meille, mutta valitettavasti islamin mukaan korkeammassa asemassa oleva saa valehdella alamaisilleen, Shayesteh sanoo.

Pettymys Khomeiniin johti siihen, että Shayesteh’sta tuli ajatollahin poliittinen vastustaja. Khomeiniin pettyneet perustivat uuden puolueen, joka onnistui voittamaan vaalit. Ajatollah Khomeinin armeija kuitenkin nujersi uudistusliikkeen verisin seurauksin.

– Khomeinin aikana tapettiin 600 000 ihmistä. Minutkin pidätettiin ja istuin sellissä odottamassa kuolemantuomiota. Neljä muuta minun sellistäni tapettiin. Sain apua joiltain korkeassa asemassa olevilta vanhoilta ystäviltäni, ja pääsin pakenemaan Turkkiin.
Tutustuminen eri uskontoihin

Poliittisen pakolaisen elämä ei ollut helppoa. Iranilaiset terroristit tappoivat pakolaisia Turkissa, Saksassa ja Englannissa. Daniel Shayesteh piti matalaa profiilia ja pysyttäytyi erossa politiikasta. Sen sijaan hän keskittyi yliopisto-opintoihin. Turkissa hän alkoi tehdä väitöskirjaa siitä, kuinka uskonto ja kulttuuri vaikuttavat ihmisen asenteisiin. Sitä varten hänen täytyi opiskella eri uskontojen pyhiä kirjoja. Sen myötä hänen maailmankatsomuksensa joutui kriisiin.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni minun täytyi tutustua syvällisesti kristinuskoon, hindulaisuuteen, buddhalaisuuteen, islamiin, kommunismiin ja muihin ”ismeihin”. 32 vuoden ajan minulle oli sanottu, että islam on maailman paras uskonto. Mutta minä tulin toiseen johtopäätökseen. Islam on auktoritatiivinen uskonto, joka ei jätä ihmiselle vapautta. Myöskään sosialismi tai kommunismi ei usko vapauteen, Shayesteh sanoo.

Shayesteh näki, että hindulaisuuskin oli islamia parempi vaihtoehto. Mutta kristinusko teki häneen suurimman vaikutuksen.

– Kristinusko on vapaudessa ykkönen. Raamatussa Jumalaa kutsutaan Isäksi. Jumala sanoo monta kertaa, että hän rakastaa teitä niin kuin äiti rakastaa lapsiaan. Kukaan ei anna sellaista vapautta kuin isä ja äiti. Mutta islam kutsuu Jumalaa herraksi ja ihmisiä orjiksi.

Ensikosketus kirkkooon

Samaan aikaan Shayesteh joutui taloudellisiin vaikeuksiin. Hän oli investoinut erään maanmiehensä kanssa yhteiseen yritykseen 30 000 dollaria, mutta tämä päätti ottaa rahat ja paeta Saksaan. Koska yritys oli maanmiehen nimissä, Shayesteh ei voinut todistaa, että rahat olivat hänen. Hän oli aikonut käyttää rahoja saadakseen perheensä luokseen Iranista.

Niinpä Shayesteh meni hakemaan apua eräästä kirkosta, josta liiketoveri oli puhunut. Hän yllättyi kuullessaan jumalanpalveluksessa musiikkia, sillä hän ei ollut tottunut sellaiseen moskeijassa.

– Kaikki seisoivat ja lauloivat ylistystä Herralle. Minä seisoin suuren oven vieressä, jotta pääsisin nopeasti ulos, jos jotain mystistä alkaisi tapahtua, Shayesteh muistelee.

Kristityt lupasivat tehdä, minkä pystyivät löytääkseen liiketoverin Saksasta. Shayesteh päätti tulla sunnuntai toisensa jälkeen kirkkoon kuullakseen, olisiko liiketoverista ja hänen rahoistaan uusia uutisia. Tuohon aikaan ei vielä ollut kännyköitä.

– Islamin profeetta sanoo, ettei kristittyjä pidä kuunnella. Niinpä istuin kahdella kerralla ulkona saarnan ajan. Mutta ihmiset olivat hyvin ystävällisiä, ja kolmannella viikolla aloin kuuntelemaan.

– He opettivat, että Jumala ilmoittaa itsensä Raamatussa. Mistään muussa uskonnossa en ollut löytänyt sellaista, en islamista, buddhalaisuudesta, hindulaisuudesta tai kreikkalaisesta filosofiasta. Mutta Raamatussa Jumala ilmoittaa itsensä niin, että häneen voi olla vuorovaikutuksessa.

Jeesuksen seuraajaksi

Tämä puhutteli Shayestehia syvästi. Hän ymmärsi, että Jumala on persoonallinen Jumala. Sellaista hän ei ollut tuntenut islamissa. Shayestehia puhutteli myös eräs uni.

– Olin isäni luona, ja tuli maanjäristys. Huusin Jumalalle ja Jeesus ilmestyi minulle sanoen: ”Minä autan sinua, tule ulos isäsi talosta.” Juoksin ulos ja isäni talo sortui.

– Seuraavana sunnuntaina pastori saarnasi minun unestani, ja minä järkytyin. Hän käsitteli Jeesuksen opetusta miehestä, joka voi rakentaa talon joko kalliolle tai hiekalle. Pastori sanoi täsmälleen samat sanat: ”Tule ulos isäsi talosta ja asetu asumaan siihen taloon, jonka Jeesus on rakentanut. Mikä tahansa voi tuhota isäsi talon, mutta mikään ei voi tuhota sitä taloa, joka on rakennettu vankalle perustalle.”

Niin Daniel Shayesteh’lle avautui Jeesuksen rakkaus ja hänestä tuli Jeesuksen seuraaja.

Muutos perheessä

Lopulta Shayesteh sai perheensä luokseen Turkkiin. Hänen vaimonsa oli yhä radikaali muslimi, eikä häntä miellyttänyt miehen uusi usko. Muutos Danielin elämässä kuitenkin teki vaikutuksen vaimoon.

– Aiemmin olin tehnyt hänen elämästään helvetin. Koraani sanoo, että vaimoa saa lyödä.

– Nyt hymyilin jatkuvasti ja lauleskelin silloin tällöin kun unohdin, että hän oli paikalla. Hän ajatteli, että minä olen seonnut. Toisella viikolla hän kysyi, mitä oli tapahtunut, ja minä kerroin hänelle, että olen antanut elämäni Jeesukselle.

Shayesteh sanoo pelänneensä aluksi, että hänen vaimonsa lähtisi lasten kanssa takaisin Iraniin tai pyytäisi muslimeja tappamaan hänet. Mutta vaimo alkoikin lukea Raamattua salaa. Hän avasi kirjan sattumanvaraisesti Matteuksen evankeliumi 19. luvun kohdalta, jossa Jeesus puhuu avioliitosta yhden miehen ja yhden vaimon suhteena.

Vaikka Danielin vaimo oli radikaalimuslimi, hän ei ollut koskaan pitänyt islamin avioliittonäkemyksestä, vaan oli pelännyt, että mies ottaisi toisen vaimon. Niinpä hänen ensivaikutelma Raamatusta muodostui myönteiseksi.

Muutaman kuukauden päästä hän näki unen. Kun Daniel luki hänelle Raamattua, hän huomasi, että hänen unensa oli siellä. Niin he itkivät yhdessä.

– Sinä aamuna hänen sydämensä pehmeni Jeesukselle, Daniel Shayesteh kertoo.

– Se oli ensimmäinen aamu, kun kutsuin häntä rakkaaksi. Tuo hetki muutti myös lastemme elämän.

Artikkelissa on hyödynnetty haastattelun lisäksi Aune-Inkeri Björkströmin kokoamaa materiaalia Daniel Shayesteh’n puheesta Kyrkhelg-tapahtumassa 13.9.2014.