Ainakin 50 syytä kiitokseen

Kristityllä on monta syytä opetella kiittämän Jumalaa, niin kuin juuri ilmestynyt Ann Voskampin kiitollisuuspäiväkirja Tuhat lahjaa (Uusi Tie) mielenkiintoisesti osoittaa. Jouluna kiitämme tietysti aivan erityisesti siitä, että ”lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille.” Jumala tuli keskuuteemme Jeesuksessa. Ensin pienenä lapsena, josta sitten kasvoi aikuinen mies, joka eli ja opetti meille Jumalan valtakunnasta. Lopulta...

leif pk okKristityllä on monta syytä opetella kiittämän Jumalaa, niin kuin juuri ilmestynyt Ann Voskampin kiitollisuuspäiväkirja Tuhat lahjaa (Uusi Tie) mielenkiintoisesti osoittaa. Jouluna kiitämme tietysti aivan erityisesti siitä, että ”lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille.” Jumala tuli keskuuteemme Jeesuksessa. Ensin pienenä lapsena, josta sitten kasvoi aikuinen mies, joka eli ja opetti meille Jumalan valtakunnasta. Lopulta hänet ristiinnaulittiin syntiemme tähden.

Jeesuksen pelastustyöllä on monta syytä ja seuraamusta. Ajattelua avartavassa kirjassaan Fifty reasons why Jesus came to die (Viisikymmentä syytä, miksi Jeesus tuli kuolemaan) teologi John Piper löytää Uuden testamentin teksteistä viisikymmentä tällaista syytä tai seurausta. Jeesuksen syntymän, elämän, kuoleman ja ylösnousemuksen pääsyy on tietysti meidän syntiemme sovitus.

Koska Jeesus oli täysi ihminen, hän saattoi edustaa ihmistä Jumalan edessä. Koska hänellä oli myös jumalallinen luonto, hän saattoi kantaa koko maailman kaikkien ihmisten synnit. (Katso tästä aiheesta lisää Mika Bergmanin haastattelusta sivulta 13.) Tämä on ihmeiden ihme ja kiitosaiheiden kiitosaihe. Jeesuksen tähden meillä on täysi sovitus, anteeksiantamus ja rauha Jumalan kanssa. Jeesuksen ristinuhri on tyhjentymätön aarre.

Piper avaa meille kirjassaan tätä aarretta. Jeesus osoitti ristinkuolemallaan meille Jumalan rakkauden ja armon syvyyden. Hän naulitsi ristille lain syytöskirjan, joka oli meitä vastaan. Hän poisti tuomion, joka kuului meille. Hän tyynnytti Jumalan vihan, joka oli meidän yllämme. Hän hankki meille puhtaan, hyvän omantunnon. Hän osti meidät vapaaksi perkeleen vallasta. Hän avasi meille pääsyn Jumalan yhteyteen kaikkein pyhimpään. Hän kukisti kuoleman. Hän osti itselleen kansan kaikista kansakunnista ja kielistä. Hän hankki meille iankaikkisen elämän Jumalan luona.

Tämä kaikki on kuitenkin vasta alkua. Tarvitsemme iankaikkisuuden ymmärtääksemme, mitä kaikkea Jeesuksen kuolema oikein merkitsee. Todennäköisesti emme silloinkaan voi tyhjentävästi ymmärtää sitä. Onhan kyseessä Jumalan oman Pojan kuolema, jossa koko kolminaisuus toimii meidän pelastamiseksemme. Eihän meidän tarvitsekaan ymmärtää loppuun saakka. Ymmärrys, tunne ja tahto polvistuvat yhdessä kiittämään ja ylistämään Kristuksen rakkautta.

Tämä ihmettely, kiitos ja ylistys alkaa seimen äärellä ja jatkuu aina ylösnousemuksen ihmeeseen asti. Tänään se jatkuu kirkoissa ja kristittyjen kokouksissa, joissa kiitetään Jumalaa hänen mittaamattomasta rakkaudestaan syntisiä kohtaan.

Hyvää joulua kaikille lehtemme lukijoille koko toimituksen puolesta!