Aikapankin asiakkaana

Elämä on Jumalan lahjaa. Muistammeko sen? Suhtaudumme usein meille annettuun aikaan itsestäänselvyytenä. Ajattelemme, että iltaa seuraa aina uusi aamu. Mistä tämä varmuus tulee? Tietenkin meidän täytyy tehdä suunnitelmia elämämme suhteen. Taloudesta huolehtiminen, lomamatkojen suunnittelu ja monet muut asiat vaativat usein pitkän tähtäimen suunnittelua. Jaakobin kirjeessä meitä muistutetaan tärkeästä asiasta: Kuulkaa nyt, te jotka sanotte: ”Tänään...

Elämä on Jumalan lahjaa. Muistammeko sen? Suhtaudumme usein meille annettuun aikaan itsestäänselvyytenä. Ajattelemme, että iltaa seuraa aina uusi aamu. Mistä tämä varmuus tulee?

Tietenkin meidän täytyy tehdä suunnitelmia elämämme suhteen. Taloudesta huolehtiminen, lomamatkojen suunnittelu ja monet muut asiat vaativat usein pitkän tähtäimen suunnittelua.

Jaakobin kirjeessä meitä muistutetaan tärkeästä asiasta: Kuulkaa nyt, te jotka sanotte: ”Tänään tai huomenna me lähdemme siihen ja siihen kaupunkiin, viivymme siellä vuoden, teemme kauppoja ja keräämme hyvät voitot.” Ettehän te tiedä, mitä huomispäivä tuo teidän elämäänne! Savua te olette, joka hetken näkyy ja sitten haihtuu. Näin teidän tulisi sanoa: ”Jos Herra tahtoo, niin me elämme ja teemme sitä ja sitä.” Mutta nyt te kerskutte ja rehentelette. Kaikki tuollainen kerskailu on pahasta.  (Jaak.4:13-16)

Meidän olisi aina hyvä lisätä suunnitelmiimme tuo tärkeä varaus: jos Herra suo. Näin tunnustamme, ettei viimeinen sana elämässämme ole meidän. Tämä karsii meistä vääränlaista itsevarmuutta ja suoranaista ylpeilyä.

Kilpailuttaminen on tämän päivän sana. Kilpailutamme vakuutusyhtiöitä, sähköyhtiöitä ja pankkeja. Mutta harva edes huomaa asioivansa aikapankissa. Aikamme on rajallista. Tuosta rajallisesta ajasta meidän pitäisi osata antaa sopivat osuudet Jumalalle, läheisille ihmisille, työlle, ja harrastuksille.

Kunpa osaisimme aina nähdä, mikä todella on tärkeää! Niin helposti haluaisimme ottaa lainaa aikapankista. Jollekin saattaa urakehitys olla niin tärkeä, että se vie leijonaosan ajasta. Joku toinen on voinut uppoutua harrastuksiinsa. Tiedostamme perheen ja läheisten ihmisten tarpeet, samoin Jumalan valtakunnan työn tarpeet. Mutta koemme, ettei meillä ole juuri nyt aikaa niille.

Otamme lainaa aikapankista. Ajattelemme, että sitten joskus vietämme aikaa perheen kanssa. Sitten näemme vaivaa evankeliumin eteenpäin viemisessä. Mutta ei nyt. Nyt on niin paljon muuta. Ja koko ajan lapsemme kasvavat, läheisten elämässä tapahtuu suuria muutoksia. Ja lupaamme antaa heille aikaa – sitten joskus – huomenna. Lainaamme aikapankista, mutta takaisinmaksusuunnitelma ei ole meidän käsissämme.

Sinulle on annettu tämä päivä. Mieti tarkoin, miten käytät sen. Mihin Jumala tahtoo sinun keskittyvän? Oman tahdon tie vie stressiin, ahdistukseen ja jatkuvaan riittämättömyyteen. Jeesus on luvannut antaa seuraajilleen levon. Jeesuksen seurassa on aikaa keskittyä siihen, mikä on tärkeintä.

Aikapankin asiakkaan tunnuslauseeksi sopii hyvin Psalmin sana: Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen. (Ps.90:12)