Ahdistuksesta lohdun lähteelle

Koronavirus Suomessa ja maailmalla voi herättää huolta niin omasta, läheisten kuin maailmanlaajuisesta tilanteesta. Mitä Raamattu puhuu ahdistuksesta? Miten selviytyä ahdistuksen kanssa?

Kuva: iStockphoto

”Vaikka pelko ja ahdistus kuuluvat ihmisyytemme, niiden ei tarvitse hallita meitä. ’Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.’” (Fil. 4:6) Näin siteeraa Chris Goswami blogitekstissään, joka käsittelee koronavirusta ja Jumalan lupauksia (Premier Christianity, 9.3.2020).

– Maailmassa on pelkoa ja epävarmuutta, mutta Jumalalla on kuitenkin kaikki langat käsissään. Uskon, että koronavirusaika, niin kuin mikä tahansa muukin turvallisuutta horjuttava asia elämässämme, on myöskin kutsu turvata Jumalaan. Elämämme ei ole omissa käsissämme. Voimme suunnitella, mutta Jumala säätää. Koronaviruspandemian myötä olemme saaneet tästä muistutuksen. Tämä aika kehottaa meitä monia myös aktiivisempaan rukoukseen, sanoo sairaalateologina Kanta-Hämeen keskussairaalassa työskentelevä Tuula Portin.

Tunteiden kirjo

Luomiskertomuksen mukaan kaikki, mitä Jumala loi, oli hyvää. Syntiinlankeemuksen seurauksena maailmaan tulivat synti ja sairaudet. Asiat eivät olleet enää niin kuin Jumala oli alun perin tarkoittanut.

Tuula Portin kertoo, että Jumala on luonut ihmiselle tunteet, mutta ahdistusta hän ei ole luonut. Ahdistuksen takana on usein pelkoa, häpeää tai syyllisyyttä. Tunteita ei tulisi kuitenkaan eritellä hyviin tai huonoihin.

– Kaikenlaisille tunteille tulisi olla tilaa ja mahdollisuus niiden purkamiseen. Toivottavaa olisi, että meillä kaikilla olisi edes yksi ihminen, jolle voisimme asioistamme ja huolistamme luottamuksella puhua, Portin sanoittaa.

Kaikkivaltiaan Jumalan luomistyö on tarkkaan harkittua. Jumala totesi luomistyössään, ettei ihmisen ole hyvä olla yksin. Elämänkaari monenlaisine tunteineen on tarkoitettu elettäväksi ja koettavaksi yhdessä muiden ihmisten kanssa.

Uskon säilyminen

Tuula Portinin mukaan Raamatussa on monenlaista ihmisten ja kansojen kokemaa ahdistusta. Jobin kohtalo on vertaansa vailla oleva ahdinko. Se on perusteellinen ja pitkä tarina sisältäen myös Jobin ystävien puheenvuorot.

– Jobin tarina on kuitenkin valtavan lohdullinen, vaikka hänen kärsimyksensä tuntuu kohtuuttomalta. Jobin usko Jumalaan säilyy kaikista sairauksista ja menetyksistä huolimatta, mikä on hyvin puhuttelevaa. Job sanoo: ”Mutta minä tiedän lunastajani elävän”. Jobilla on toivo Jumalan huolenpidosta loppuun asti, Portin sanoo.

– Raamatussa puhutaan Jumalan lohdutuksesta ja rohkaisusta silloin, kun ihminen kohtaa ahdistusta. Useimmille ahdistuksessa tai elämän kriisivaiheissa eläville psalmit ovat hyvin kannattelevia ja auttavia. Omassa tuskassaan on esimerkiksi helppo yhtyä psalminkirjoittajan rukoukseen: ”Armahda minua, Jumala, armahda minua, sinuun minä turvaan. Minä kätkeydyn siipiesi suojaan, kunnes myrsky on ohitse” (Ps. 57:2), Portin jatkaa.

Lupauksiin luottaminen

– Yksi lohdullisista tarinoista nousee Ruutin kirjasta. Noomi oli menettänyt molemmat poikansa ja miehensä. Ruut oli menettänyt miehensä. Yhdessä nämä naiset lähtivät Moabin maasta palatakseen Noomin kotiseudulle Betlehemiin. Heillä oli toisensa tukena ja lohdutuksena. Me tarvitsemme toista ihmistä silloin, kun meillä on hätä. Ennen kaikkea Ruutin kirja haluaa vahvistaa uskoamme Jumalan hyvään huolenpitoon ja johdatukseen vaikeuksienkin keskellä, Portin kertoo.

Tuttu, mutta sitäkin lohduttavampi Raamatun katkelma kirkastaa ahdistuneen mielen: ”Maailmassa teillä on ahdistus; mutta olkaa turvallisella mielellä: minä olen voittanut maailman.” (Joh. 16:33) Jeesus rohkaisee meitä katsomaan hänen sovitustyöhönsä ristillä, jossa ahdistus on jo voitettu. Jeesus on todellinen lohduttajamme.

– Minua itseäni lohduttaa Jeesuksen lupaus siitä, että hän on luvannut olla kanssamme jokaisena hetkenä kaikenlaisissa elämänvaiheissa. Tähän liittyy kaikkien tuntema psalmi: ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani” (Ps. 23:4). Lohtua tuo myös se, että rukouksessa saa jättää asiat Jumalan vahvemmille harteille. Hän on luvannut pitää meistä huolen, Portin toteaa.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien tästä.

Katso myös, miksi psykoterapeutti, kirjailija Saara Kinnunen lukee Uutta Tietä:

 

Lisäksi

Apua ahdistuksen hetkellä

• Älä jää yksin – puhu jollekin.

”Ystävän rakkaus ei koskaan petä, veli auttaa veljeä hädän hetkellä.” (Sananl. 17:17)

• Rukoile Jumalaa.

”Ja Herra vastaa, kun kutsut häntä, kun huudat apua, hän sanoo: ”Tässä minä olen.” (Jes. 58:9)

• Luota Herraan.

”Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen.” (1. Piet. 5:7)