Äärikarismaattisuuden arviointi yksissä kansissa

”Jo vuosien ajan uuskarismaattisissa piireissä on puhuttu seitsemää vuorta koskevasta mandaatista (engl. Seven Mountains Mandate). Seitsemällä vuorella tarkoitetaan seitsemää elämänaluetta, jotka uskovien tulee valloittaa ja ottaa hallintaansa yhteiskunnassa. Nuo vuoret ovat koulutus, liike-elämä, perhe, media, uskonto, taide ja viihdeteollisuus sekä hallinto. Opin mukaan Jumalan valtakunta pääsee murtautumaan esiin ja taivas tulee todeksi maan päällä vasta...

”Jo vuosien ajan uuskarismaattisissa piireissä on puhuttu seitsemää vuorta koskevasta mandaatista (engl. Seven Mountains Mandate). Seitsemällä vuorella tarkoitetaan seitsemää elämänaluetta, jotka uskovien tulee valloittaa ja ottaa hallintaansa yhteiskunnassa. Nuo vuoret oleif-pkvat koulutus, liike-elämä, perhe, media, uskonto, taide ja viihdeteollisuus sekä hallinto. Opin mukaan Jumalan valtakunta pääsee murtautumaan esiin ja taivas tulee todeksi maan päällä vasta sitten, kun näiden jokaisen vuoren hallinta on siirtynyt Jumalan valtuuttamille apostoleille.” Näin helluntaipastori Heimo Enbuska kuvailee ”Uusi Apostolinen reformaatio” (New Apostolic Reformation, NAR) liikkeen oppia. Enbuska kirjoittaa juuri ilmestyneessä kirjassa Koetelkaa kaikki – suuntaviittoja aikamme hengellisten ilmiöiden arviointiin (Aikamedia 2016).

Tämän kirkkokuntien rajat ylittävän kirjan ovat toimittaneet kasvatustieteen tohtorit Leevi Launonen ja Elina Rautio. Kirjoittajina on 18 tunnettua suomalaista kristillistä vaikuttajaa, muun muassa Tapani Suonto, Pasi Turunen, Tapio Puolimatka ja Petri Välimäki. Kirjan ilmestyminen on merkkipaalu. Meillä ei Suomessa tätä ennen ole ollut yksissä kansissa saatavilla kattavaa ja perusteellista tietopakettia ja arviointia äärikarismaattisista ilmiöistä. Pelkästään jo edellä mainitun NAR-liikkeen piirissä arvioidaan maailmalla olevan ainakin kaksi miljoonaa ihmistä. On tärkeää nostaa esille se, mitä näiden liikkeiden piirissä opetetaan ja mitä siellä tapahtuu.

Heimo Enbuska mainitsee useita NAR -liikkeen harhoja, kuten sen, että kristikunnassa opetetaan nykyäänkin esiintyvän apostoleja, joiden tulee johtaa kristikansaa. Toinen harhainen opetus koskee pyhitystä ja sairautta. Enbuska lainaa ”uuden ajan apostolia” nimeltä Carl Pierce, joka opettaa: ”Kun Jeesus tulee morsiamelleen, hän ei tule luuserimorsiamelle. Hän tulee voittoisalle morsiamelle, jossa ei ole tahraa eikä ryppyä. Morsiamelle, joka on pyhitetty kerta kaikkiaan ja jonka sielu, henki ja ruumis on tehty täydelliseksi. [– –] Muista, että me olemme Pyhän Hengen temppeli eikä Jumalan temppelissä pidä olla sairautta.”

Uusien äärikarismaattisten liikkeiden opetuksiin ja korostuksiin törmää nykyään myös Suomen kristikansan parissa, sekä luterilaisen kirkon piirissä, herätysliikkeissä että vapaissa suunnissa. ”Koetelkaa kaikki” -kirja on tervetullut varoitus tässä tilanteessa. Monet ”uusista” harhoista ovat itse asiassa ikivanhoja. Esimerkiksi edellä mainittu ”uskovat ottavat vallan maailmassa” –oppi torjuttiin jo vuonna 1530 luterilaisen kirkon tunnustuskirjoissa. Ne ”tuomitsevat myös sellaiset, jotka nyt levittävät juutalaisia oppeja, joiden mukaan hurskaat tulevat saamaan herruuden maail­massa ennen kuolleiden ylösnousemusta”. (Augsburgin tunnustus XVII) Tunnustuksessa pysyminen säästäisi monelta harhapolulta.

Ps. Helsingin Lähetysseurakunnassa järjestetään 5.3. seminaaripäivä ”Koetelkaa kaikki” kirjan aiheista.