Seurakunta syntyi kerrostaloviidakossa
Tallinnan suurimman kaupunginosan maiseman täyttää noin 650 kerrostaloa. Niiden keskellä on kulttuurikeskus, jossa kokoontuu pieni joukko uskovia joka viikko viettämään messua. Lasnamäen asukkaiden tavoittaminen on alkamassa.
”Greenboxissa” kaikki on valmista messua varten. Näin kuvaavat Kansanlähetyksen Viron-lähetit Kai ja Mirva Lappalainen heidän kokoontumispaikkaansa Lasnamäellä kulttuurikeskus Lindakivessä.
Lempinimi tulee pirteistä, vihreiksi maalatuista seinistä, jotka ympäröivät messulle varattua tilaa. Kymmenkunta läsnäolijaa istuutuu rinkiin, ja Kai Lappalainen käynnistää puolitoistatuntisen kokoontumisen. Kielenä on tietenkin viro, vaikka välillä sanoja haetaan myös suomen puolelta. Se ei tunnu haittaavan ketään, sillä kaikki pystyvät kuitenkin seuraamaan messua – jopa minä, suomalainen toimittaja, jonka viron kielen taito loppuun lauseeseen ”minä rakastan sinua”.
Tätä keväistä messua ennen sama joukko on kerääntynyt yhteen jo monta kertaa. Tiistai-iltaisin Jumalaa ja toisia uskovia on kohdattu Lindakivessä jo tammikuusta lähtien. Silloin tällöin paikalle tulee myös uusia kävijöitä, kuten tälläkin kertaa. Sitoutuneiden määrä on vielä vähäinen, mutta uudesta toiminnasta kannattaa silti iloita.
– Siinä mielessä tämä on loistavaa, että ajatus illoista ei lähtenyt läheteistä, vaan näky tuli paikallisilta, Kai Lappalainen kertoo.
Hänen ja vaimonsa Mirvan kanssa iltoja vetää Lasnamäeltä kotoisin oleva pariskunta, Rutt ja Margus Sargis. He ovat asuneet kaupunginosassa yli kaksi vuosikymmentä ja haaveilleet jo pitkään näkevänsä seurakunnan siellä. Luterilaista kirkkoa Lasnamäellä ei ole. Lappalaiset tutustuivat aviopariin viime lokakuussa ja päättivät yhdistää voimansa heidän kanssaan.
Tulevaisuuden vastuunkantaja
Sargisien lisäksi yksi iltojen vakiokävijöistä on Kairi Tamuri, nuori nainen, jonka varaan Lappalaiset olisivat jatkossa valmiita laskemaan vironkielisen työn. Näin he voisivat itse täysipainoisemmin keskittyä venäjänkieliseen työhön.
Tamuri asuu myös itse Lasnamäellä ja opiskelee teologiaa, koska haluaisi tehdä kirkossa töitä. Hän käy parhaillaan diakonikurssia. Kun Tamuri neljä vuotta sitten löysi tiensä ensimmäistä kertaa kirkkoon, se oli sysäys matkalle, joka lopulta johti hänet Jeesuksen seuraajaksi.
– Tulin kirkkoon kuuntelemaan ystävää, joka lauloi siellä, ja se kosketti. Pian sen jälkeen menin rippikouluun. Kirkkoon meno aloitti uskoontuloprosessin. Usko ei synny itsestä, se tulee ulkoa, hän kertoo.
Lasnamäen illoista Tamuri sai alun perin tietää Facebookin kautta. Hän kuuli, että niiden toteutuksessa tarvittiin auttavia käsiä ja näki mahdollisuuden palvella. Muun muassa ehtoollisen jaossa hän on ollut apuna.
– Täällä on mukava olla. Ihmisiä on vähän, ja kaikki tuntevat toisensa, Tamuri kuvaa iltoja.
Mainostusta valtakunnallisessa radiossa
Lappalaiset kumppaneineen toivovat, että iltoihin voisi tulla Lasnamäen asukkaita ja ne voisivat tavoittaa ihmisiä, jotka eivät vielä tunne Jeesusta. Käytännössä tämä vaatii mainostusta, joka on lähtenytkin hyvin liikkeelle. Tälläkin kertaa paikalla on uusia kasvoja, jotka ovat kuulleet illoista radion kautta.
– Lasnamäen työstä kertomiselle tuntuu avautuvan yllättäviä kanavia. Saimme puolen tunnin ohjelman valtakunnallisella ERR Vikerraadio -kanavalla, jonka suomalainen vastine taitaa olla YLE Radio Suomi. Kuulijoita kanavalla on siis paljon.
Vastikään he tapasivat myös Lasnamäen kaupunginosan johtajia, jotka ovat luvanneet mainostaa työtä.
Uusien ihmisten tavoittamisen lisäksi Lappalaiset odottavat löytävänsä Lasnamäeltä omat tilat, joissa voisivat kokoontua. Tällä hetkellä käytössä olevassa tilassa ei ole mahdollista pitää sekä sunnuntaina messua että tiistaisin raamattupiiriä, jonka he myös haluaisivat osaksi toimintaa.
Lasnamäe
- Lasnamäe on Tallinnan kaupunginosista suurin. Asukkaita siellä on tällä hetkellä yli 118 000.
- Jos Lasnamäe olisi itsenäinen kaupunki, se olisi Viron toiseksi suurin.
- Lasnamäen rakentaminen alkoi Neuvostoliiton viimeiselle vuosikymmenelle tultaessa eli 1970-luvun lopussa.
- Kaupunginosassa on kaikkiaan 650 suurta kerrostaloa. Ne ovat arkkitehtuuriltaan samankaltaisia kuin neuvostoliittolaisissa kaupunginosissa. Lasnamäen rakentaminen jäi puolitiehen Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa.
- Väestö koostuu suurimmalta osin entisen Neuvostoliiton kansallisuuksista. Yli puolet asukkaista on venäläisiä ja hieman yli neljäsosa virolaisia. Kaksi pienempää ryhmää ovat ukrainalaiset ja valkovenäläiset.