121 seurakuntalaista vakuutti vetoomuksessa irakilaismiehen olevan kristitty – Maahanmuuttoviraston päätös käännyttämisestä peruttiin viime hetkillä
”Me allekirjoittaneet Uudella Versolla käyvät seurakuntalaiset ja työntekijät todistamme, että Hussein* on aktiivisesti mukana toiminnassa ja tärkeä osa yhteisöämme.”
Tämä irakilaismiehen puolesta 15.11. tehty vetoomus keräsi muutamassa tunnissa yhteensä 121 nimeä. Allekirjoittaneet kuuluvat Tampereen seurakuntayhtymän Uusi Verso -yhteisöön, joka muun muassa järjestää viikoittain satoja nuoria aikuisia tavoittavia messuja.
Tällä vetoomuksella oli ratkaiseva vaikutus siihen, että kristityksi kääntynyt ex-muslimi saa jäädä Suomeen ja hänen turvapaikkaprosessinsa jatkuu. Maahanmuuttoviraston (Migri) päätös käännyttämisestä kumottiin. Korkein hallinto-oikeus kielsi viime hetkellä maasta poistamisen täytäntöönpanon.
Migri ei pitänyt miestä vakaumuksellisena kristittynä tai katsonut, että tieto hänen uskostaan olisi levinnyt Irakiin. Alkuperäisen päätöksen mukaan ei ollut perusteltua syytä uskoa hänen olevan vaarassa.
Hussein itse on oleskelulupaa hakiessaan kertonut saaneensa uhkailuja sukulaisiltaan Irakista ja on vakuuttunut hengenvaarastaan, mikäli joutuisi palaamaan. Hän muun muassa toimitti Migrille kuvakaappauksen uhkausviestistä, jossa on kuva moskeijan seinään kiinnitetystä päätöksestä erottaa hänet heimosta.
Koulutustausta ja kulttuuri voivat vaikuttaa uskon sanoittamiseen
Monet irakilaismiehen tuntevat seurakuntalaiset olivat Migrin päätöksestä ihmeissään ja syvästi huolissaan, mikä saikin Uusi Verso -yhteisön kääntämään jokaisen kiven uskonveljeään auttaakseen. Järjestettiin rukousvartio, jossa päivisin joka tunti vähintään yksi yhteisön jäsen rukoili tilanteen puolesta ja ihmettä tapahtuvaksi. Lopulta Uuden Verson työntekijät myös päättivät järjestää vetoomuksen.
Uuden Verson johtava pastori Ralf-Eerik Friman on valtavan kiitollinen Jumalalle tapahtuneesta käänteestä. Hänen oma asiantuntemuksensa ja lausuntonsa oli sivuutettu Migrissä.
– En olisi kertonut pitäväni hänen uskoaan aitona, jos se ei mielestäni sitä olisi. Hussein elää aktiivisesti seurakunnan yhteydessä, olen rukoillut hänen kanssaan, ja hän itse rukoilee yhteisissä rukoushetkissä spontaanisti ja kauniisti. Hän palvelee pyyteettömästi, esimerkiksi jakaa ehtoollista.
Friman korostaa, että kaikki kristityt eivät sanoita uskoaan samalla tavalla, varsinkin jos he tulevat erilaisesta kulttuurista tai koulutustaustasta.
– Herää kysymys, mitä Migrin edustajat sanoisivat samalla tavalla uskoaan sanoittavalle ja yhtä aktiivista seurakuntaelämää elävälle suomalaiselle. ”Sinun uskosi ei ole aitoa” -väite tuntuisi julkealta.
Rippikoulun käynyt, kastettu seurakunta-aktiivi
Hussein saapui Suomeen irakilaisten turvapaikanhakijoiden aallossa vuonna 2015. Kristinuskosta hänet sai kiinnostumaan erityisesti uni, jossa hän koki nähneensä Jeesuksen.
Toukokuussa 2022 Hussein tuli ystävänsä mukana kirkkoon. Siellä hän tutustui Elämän suola -arabiyhteisöön, joka lukeutuu myös osaksi Uuden Verson toimintaa. Tämä kirkon sisällä arvostettu arabiyhteisö sai aiemmin tänä vuonna Tampereen hiippakunnalta Kasvun verso -palkinnon.
Elämän suolaa yhdessä johtavat Irkka Uskali ja Anneli Hukari ovat todella onnellisia ja helpottuneita käännyttämisen pysäyttämisestä.
– Kun kuulin uutisen, itkin ilosta. Ylistin Vapahtajaa, sydän oli täynnä. Sitten hain Husseinin poliisista ja menimme syömään. Hussein, Irkka, minä ja Husseinin ystävä, entinen lähetystyöntekijä Hukari kertoo.
Päivittäinen Raamatun lukeminen ei riittänyt Migrille
Anneli Hukaria on kuultu todistajana turvapaikkaprosessissa, ja hän on ollut paljon yhteydessä Husseinin asianajajan kanssa. Asianajaja on kertonut olleensa sitä mieltä, että päätös oli tehty kuin mielivaltaisesti jo ennakolta, ennen kuin tapaukseen oli perehdytty tarpeeksi.
Hukari ihmettelee, mitä vielä enemmän kristityltä voi vaatia. Hussein on rippikoulun käynyt ja kastettu sekä kertonut lukevansa päivittäin Raamattua.
– Kuinka moni seurakunnan työntekijä lukee joka päivä Raamattua? Mikä on uskon mittari? Ja miksi kaikkien kristittyjen pitäisi olla samanlaisia, kun ihmiset ovat erilaisia?
Hukari lisää, että Hussein on ollut myös muslimiystäviensä keskuudessa avoimesti kristitty ja todistanut uskostaan vastaanottokeskuksessa.
– Hussein on sanonut minulle, että hän on menettänyt paljon: perheen, suvun ja oman maansa. Mutta hän on saanut iankaikkisen elämän ja syntinsä anteeksi.
Arabiyhteisön toinenkin jäsen palautusuhan alla – ”Voisiko kirkko tehdä jotain?”
Anneli Hukarin käsitys on, että irakilaisia kristityksi kääntyneitä palautetaan tällä hetkellä vauhdilla.
– Kävin äskettäin Joutsenon vastaanottokeskuksen säilöönotto-osastolla, ja siellä oli useita kristityksi kääntyneitä.
Hän painottaa, etteivät miehet ole vain kastettuja uskonveljiä vaan myös Suomen ev.lut kirkon jäseniä.
– Voisiko kirkko tehdä jotain? hän herättelee.
– Entä mitä me yksittäiset kristityt voisimme tehdä? Ainakin rukoilla.
Vaikuttamistyötä tarvitaan, sillä Elämän suola -yhteisönkään jäsenistä Hussein ei ole ainoa palautusuhan alle joutunut. Myös toinen jäsen on jo saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen samalla perusteella.
*) Henkilön nimi on muutettu turvallisuussyistä.
Hei hyvä lukija!
Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti maksuton. Lehden tekeminen ei kuitenkaan ole ilmaista vaan vaatii resursseja. Haluaisitko olla mukana mahdollistamassa kristillisen median tekemisen, jotta tulevaisuudessakin Suomesta löytyisi Raamattuun ja klassisen kristinuskoon sitoutunut lehti? Tilaa Uusi Tie paperi- tai verkkolehtenä alkaen 0 € / 1. kk uusille tilaajille täällä.
Piditkö jutusta? Saatat pitää myös: