Sinulle joka mietit, onko usko sinua varten
Oletko sinä muodostanut kantaasi uskon kysymyksiin? Ajatteletko ehkä, että kristinusko on ihan myönteinen asia, muttei usko ole kuitenkaan sinua varten? Ehkä olet verrannut itseäsi toisiin ihmisiin, niihin jotka käyvät kirkossa tai sanovat itseään uskovaisiksi. Ehkä sinusta tuntuu, ettet voi olla samanlainen kuin he. Ehkä et haluakaan olla heidänlaisensa: jotenkin kummallinen ja teennäinen, tai sitten liian tavallinen, harmaa ja mitäänsanomaton.
Miten muodostat käsityksen uskovista?
Käsityksemme uskovaisista muodostuu hyvin pitkälti sen perusteella, millaisia ihmisiä olemme sattuneet kohtaamaan. Monissa seurakunnissa nuortenillat vetävät puoleensa kunnollisia ja kilttejä lukutoukkia, eivätkä jännitystä kaipaavat levottomat sielut kotiudu sinne. Mutta onko uskossa tosiaan kyse vain sisäsiististä keskustelukerhosta?
Joku toinen puolestaan saattaa ajatella, että uskovat ovat liian innokkaita asiassaan ja jatkuvasti tuputtamassa Jeesusta kaikille. Mutta onko uskossa kyse huonosta sosiaalisesta käyttäytymisestä?
Vielä joku saattaa ajatella, että uskovaisten piireihin pääsee vain se, joka on elämässään onnistunut. Se, jolla on hyväpalkkainen työ, moitteeton rikosrekisteri, kunnolliset harrastukset, oikeat mielipiteet ja hymyilevä aviopuoliso. Mutta onko uskossa kyse moitteettomasta käytöksestä?
Jumala teki meistä erilaisia
Jumala, joka loi ihmisen, tuntee jokaisen. Hän teki tarkoituksella meistä erilaisia. Hän tietää, miksi yhtä kiehtovat kirjat ja toista koneet, miksi yksi kaipaa jännitystä, toinen turvallisuutta. Hän teki yhdestä puheliaan, toisesta vaiteliaan. Kaikkien ei tarvitse mahtua samaan muottiin, eikä kukaan voi huijata käyttäytymisellään kaikkitietävää Luojaa.
Vaikka me olemme erilaisia, me kaikki tarvitsemme Jumalaa. Jos elämme piittaamatta Jumalasta, elämästämme puuttuu jotain hyvin oleellista. On hyvä pitää huolta fyysisestä kunnosta, henkisestä jaksamisesta ja sosiaalisista suhteista, mutta kaikkein tärkeintä on hengellinen ulottuvuus: elämä yhteydessä elämän antajaan, Jumalaan.
Kuinka Jumalan kanssa kommunikoidaan?
Voimme olla yhteydessä Jumalaan ennen kaikkea Raamatun ja rukouksen kautta. Raamattu on Jumalan rakkauskirje ihmisille. Jumala puhuu meille Raamatun kautta. Raamatun suuri sanoma on se, että Jumala rakastaa meitä. Rakkaudessaan hän lähetti oman Poikansa, Jeesuksen, maailmaan. Jumala tuli ihmiseksi, eli ihmisen elämän, koki samat elämän vaikeudet ja ilot kuin mekin. Ja hän kuoli ristillä, jotta meillä voisi olla yhteys Jumalaan. Hän pyyhki pois kaikki meidän pahat tekomme, eivätkä ne voi enää estää meidän yhteyttämme Jumalaan.
Me voimme puhua Jumalalle rukouksessa. Rukous ei katso aikaa tai paikkaa. Voit mennä kirkkoon rukoilemaan tai ristiä kätesi omassa huoneessasi. Tai sitten voit lähteä luontoon rukouskävelylle ja huokaista Jumalan puoleen arjen askareiden keskellä.
Jos et tiedä, mitä sanoisit hänelle, Jeesus antoi valmiit rukouksen sanat Isä meidän -rukouksessa. Voit myös rukoilla seuraavan rukouksen:
Jumala, sinä loit minut kuvaksesi. Sinä rakastat minua, vaikka sitä ei ole aina helppo uskoa.
Minä tulen nyt sinun luoksesi, kuule minua. Minä en ole elänyt niin kuin minun olisi kuulunut. Anna anteeksi minulle kaikki pahat tekoni ja pese minun sydämeni puhtaaksi. Tahdon uskoa, että Jeesus on kuollut minun puolestani. Vahvista minun uskoani ja anna minulle toivo ja uusi elämä.
Aamen.
Sinua ei ajeta pois
Usko on kommunikointia Jumalan kanssa, mutta se on myös elämää, seikkailua, tekoja ja toimintaa. Sille, joka tulee Jeesuksen luokse, hän lupaa antaa yltäkylläisen elämän, joka jatkuu ikuisesti. (Johanneksen evankeliumi 10:10) Lähde siis rohkeasti seuraamaan Jeesusta!
Jos mietit, onko usko sinua varten, Raamattu sanoo, että kyllä on. Älä vertaa itseäsi niihin, joiden ajattelet paremmin sopivan uskovaisen muottiin. Juuri sinua varten Jeesus tuli tähän maailmaan. Ja juuri sinuun Jumala haluaa muodostaa yhteyden. Jeesus sanoo: ”Sitä, joka minun luokseni tulee, minä en aja pois.” (Joh. 6:37) Nämä sanat koskevat sinuakin. Jos sinä tulet Jeesuksen luokse, hän ei aja sinua pois.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: