Kansanedustaja Harry Wallin: Jeesuksen sanoma ihmiskunnalle on maailman paras
– Jokainen ihminen kaipaa elämäänsä jotain syvällistä. Se ei tule Tangomarkkinoilta eikä Vauhtiajoista vaan hengelliseltä puolelta, seinäjokinen kansanedustaja Harry Wallin (sd.) toteaa.
– Lapsuuteni oli hyvin onnellinen. Meillä oli riittävästi kaikkea, mutta ei yltäkylläisesti, Harry Wallin muistelee.
Koti oli arvoiltaan kristillinen, ja äiti opetti poikansa lukemaan iltaisin Levolle lasken, Luojani -iltarukouksen.
Kouluaikoina Harrya kiinnostivat erityisesti uskonto, historia ja yhteiskuntaoppi. Hänestä piti tulla historianopettaja, mutta toisin kävi. Nuori mies lähtikin opiskelemaan veturinkuljettajaksi, isänsä ammattiin.
Uskoontulo nousi ilosta
Harry Wallin oli ollut pitkään mukana ammattiyhdistystoiminnassa ja työskennellyt myös VR:n pääkonttorilla Helsingissä ennen nousuaan eduskuntaan sosialidemokraattien edustajaksi vuonna 1999. Yhteiskunnallinen aktiivisuus oli vienyt mennessään ja lapsuudenusko vetäytynyt taustalle. Elämänarvot olivat pysyneet kuitenkin kaiken aikaa kristillisinä.
– Putosin eduskunnasta vuonna 2007, ja palasin veturinkuljettajaksi. Vaimoni kuoli samana vuonna hieman alle 50-vuotiaana, Harry muistelee.
Hän istui kotonaan kahdeksankymmenen kukkalähetyksen keskellä. Kaikki kukat yhtä punaista ruusukimppua lukuun ottamatta olivat valkoisia. Mies jäi yksin.
Tästä huolimatta Harry kokee, että hänen uskoontulonsa ei ollut kriisissä rypevän miehen viimeinen oljenkorsi. Hän ymmärsi olevansa monin tavoin hyväosainen.
Paikallisen helluntaiseurakunnan pastori oli Harryn tavoin veturinkuljettajan poika ja kutsui kaupungin päättäjiä toisinaan seurakuntansa tilaisuuksiin. Harryn nykyisen vaimon Ullan ideasta Wallinit lähtivät seurakunnan kuoron joulukonserttiin, ja siitä tulikin vedenjakaja Harryn hengellisessä kaipuussa. Uskoontulo oli prosessi, joka huipentui henkilökohtaiseen myöntävään vastaukseen Jeesukselle joulukuussa 2012. Tuolloin Harryn entinen kansanedustajatoveri Marja-Liisa Tykkyläinen ja muutama muu uskova rukoili hänen puolestaan.
– Siinä tunsin, että tuli muutos, Pyhä Henki laskeutui.
– En ollut pohjalla. Minulla on ollut kaikkea riittävästi ja hyvä ammatti. Uskoontuloni nousi ilosta. Vaikka kaikki asiat olisivat ulkoisesti hyvin, sisällä on tyhjyyttä. Sen aukon usko täyttää.
”Omantunnonkysymyksissä en voi lipsua”
Harry Wallin palasi eduskuntaan vuonna 2014. Samana vuonna hän joutui pettymään suuresti, kun kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliittolaista voitti eduskuntaäänestyksen. Harry uskoo, että kova painostus aloitteen puolesta tuotti tulosta.
– Hävisimme yhdeksällä äänellä. Jos viisi olisi vaihtanut puolta, aloite ei olisi mennyt läpi.
– Media antoi ymmärtää, että minä, joka kannatan perinteistä avioliittokäsitystä, olen vanhoillinen, ja kaikki muut ovat edistyksellisiä. Uutisointi oli yksipuolista, Harry suomii.
Omassa eduskuntaryhmässään Wallinia ei painostettu mitenkään, vaikka valtaosa demariedustajista kannattikin kansalaisaloitetta.
– Omantunnonkysymyksissä en voi lipsua. Haluan illalla painaa pään tyynyyn ja nukkua hyvin.
Jossain budjettiasiassa voin äänestää eduskuntaryhmän mukana, vaikka en olisi ihan samaa mieltäkään.
Harry on seisonut kristillisten arvojen takana jo ennen varsinaista uskoontuloaan. Hän ei kannattanut myöskään samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröintiä 2000-luvun alussa, koska ei halunnut rinnastaa tällaisia suhteita avioliittoon.
Kristittyjen yhteistyössä on voimaa
Suomen eduskunnassa on paljon kristittyjä kansanedustajia. Puolue- ja seurakuntarajat eivät estä uskovia olemasta veljiä ja sisaria keskenään. Eduskunnan raamattupiiri kokoontuu säännöllisesti, ja samalla porukalla kehitellään rukousaamiaista. Joukko kansanedustajia seuraa vainottujen kristittyjen tilannetta ja pyrkii vaikuttamaan siihen. Harry Wallin on eduskunnan Israel-ystävyysryhmän varapuheenjohtaja.
Harry on innostunut kristittyjen yhteistyöstä myös eduskunnan ulkopuolella.
– Maailma on avartunut minulle todella paljon kuuden vuoden aikana. Minulle on avautunut, kuinka hyvää yhteistyötä eri kristilliset seurakunnat tekevät.
– Kristillisyydestä annetaan helposti negatiivinen kuva. Ainoa uutinen on se, kuinka paljon kirkosta on eronnut ihmisiä, mutta kokonaisuudesta ei kerrota. Seurakunnissa tehdään hyvää työtä muun muassa diakonian saralla, Harry kiittelee.
Toisaalta hän on huomannut Suomen maallistumisen ja sen eri asteet eri puolilla maata. Etelä-Pohjanmaalla kristillisyys on vielä enemmän esillä kuin vaikkapa Helsingissä. Seinäjoen seudulla hengellisiä tilaisuuksia järjestetään paljon, ja niissä käy runsaasti väkeä.
– Kun menen Helsingissä kirkkoon, ei siellä monta ihmistä istu. Penkit ovat aika tyhjiä myös vapaissa suunnissa.
– Etelä-Suomi maallistuu nopeassa tahdissa, ja se on huono asia. Kasvun perusta tulevalle sukupolvelle puuttuu.
Harry huomauttaa, että oikeusjärjestelmämme ja sosiaaliturvamme rakentuvat kuitenkin kristillisen elämänkatsomuksen pohjalle.
– Jos koululaitos ottaa sellaisen kannan, että kaikki pitää olla täysin neutraalia, käy huonosti. Meidän opetussuunnitelmaamme kuuluu kristillinen kasvatus. Ei ruokarukous voi ketään loukata.
Tähtäimessä taivasten valtakunta
– Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta. Se on ollut minun tieni. Olen mennyt tilaisuuksiin ja kuullut Sanaa. Opetus avaa Raamattua, Harry Wallin sanoo.
Myös kristillinen musiikki on hänelle tärkeää, ja hän kuuntelee autoradiosta mahdollisuuksien mukaan Radio Deitä tai Radio Patmosta.
Harry Wallin ei usko, että lapset ja lastenlapset olisivat elämän koko merkitys ja että niiden saavuttamisen jälkeen ihmisen ainoa päämäärä olisi kuolla pois kuin ruoho. Wallinin tähtäimessä on taivasten valtakunta.
– Ihmisellä on kaipuu uskoa johonkin korkeampaan. Jeesuksen sanoma ihmiskunnalle on maailman paras, Harry toteaa.
Hän ei kadu hetkeäkään sitä, että lähti seuraamaan Jeesusta vajaat kuusi vuotta sitten.
Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!