Kasvatustieteen dosentti: Päiväkotiryhmä voi käydä kirkossa, jos voi moskeijassakin
Elokuun alussa voimaan astuivat uudet varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (vasu). Niiden mukaan katsomuskasvatus ei ole uskonnollisesti sitouttavaa, vaan erilaisiin katsomuksiin tutustumista.
Joillakin paikkakunnilla tämä velvoite on tulkittu esimerkiksi niin, että päiväkotiryhmien vierailuja kirkkoihin on karsittu tai jopa lopetettu kokonaan.
Viime torstaina päiväkotien katsomuskasvatuksesta keskusteltiin AlfaTV:llä, Uuden Tien toimittamassa AlfaStudiossa. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Sonja Falk painotti, ettei Opetushallitus voi kävellä perustuslain yli. Siinä uskonnonvapaudessa lähdetään liikkeelle positiivisesta uskonnonvapaudesta, eli vapaudesta harjoittaa omaa uskoaan.
”Tämä koskee myös lapsia”, Falk muistutti.
”Neutraalia kasvatusta ei ole”
Kasvatustieteen dosentti, yliopistonlehtori Arniika Kuusisto totesi AlfaStudiossa, että kasvatus ei ole koskaan arvovapaata eikä neutraalia. Jokaisella kasvattajalla on oma katsomus.
”Jotta hän pystyisi tarjoamaan yhdenvertaista kasvatusta, oma arvopositio pitää tiedostaa.”
Esimerkiksi jos lapsi kysyy kasvattajalta, mihin mummo meni kuoleman jälkeen, kysymyksen sivuuttaminen antaa jo viestin.
”Lapsi ajattelee, että näistä asioista ei saa puhua.”
Miksi moskeijaan, jos ei kirkkoon?
Arniika Kuusiston mielestä on ”paniikkireaktio” poistaa varhaiskasvatuksesta jonkun katsomusta loukkaavat asiat.
”Monikulttuurisuuspuheeseen vedoten siivotaan sisältöä.”
Kuusisto selitti, että Suomessa kuvitellaan uskonnottoman olevan neutraalimpaa kuin uskonnollisen.
”Siinä ajatuksessa on jotain perusteellisesti väärin”, hän tähdensi.
Myös uskontoihin pitää suhtautua tasavertaisesti päiväkodeissa. Usein Kuusiston mukaan saatetaan esimerkiksi ajatella, että moskeijavierailu kuuluu yleissivistykseen. Samalla ei viedä lapsia kirkkoon, koska kaikki eivät kuulu kirkkoon.
”Pitää palata yksi askel taaksepäin, ottaa etäisyyttä ja miettiä, miten yhdenvertainen kasvatus toteutuu.”
Valitukset ajavat alas yhteistyötä
Viime viikolla myös Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kirjoitti Suomen Kuvalehden Rajalla-blogissa vasusta käytävästä keskustelusta. Hän huomautti, ettei uskonnon karsimiseen päiväkodeista välttämättä ole syynä vasu, vaan jatkuvat valitukset. Monissa kunnissa varhaiskasvatuksen johto ja asiantuntijat ovat väsyneitä valituksiin, joita tehtaillaan seurakuntien ja päiväkotien täysin säännösten mukaisesta yhteistyöstä.
Siksi paikoitellen on valittu pienemmän riesan tie ja ryhdytty ajamaan alas yhteistyötä.
”Näin tiettyjen tahojen taktiikka valituksilla väsyttämisestä on – ikävä kyllä – osin saavuttanut tavoitteensa”, Keskitalo totesi.
Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!