Risteily virkistää ja vahvistaa

Kun laiva irtoaa satamasta, mieli vaihtaa vapaalle. Arki jää taakse. Saa huilata ja ihailla merimaisemaa. Tätä tunnelmaa hyödyntävät Varsinais-Suomen Kansanlähetyksen risteilyt, jotka käynnistyivät Ruotsin laivoilla vuonna 1988. Sen palvelukseen tullut Ari Malmi oli työskennellyt lähetyslaiva Douloksella vuodet 1979-1982. Niiden myötä kristitty, itäsuomalaissyntyinen mies oli innostunut merielämästä. Malmi halusi kokeilla, miten Jumalan sanan julistaminen onnistuu suomalaisruotsalaisilla…

klristeily1

Kun laiva irtoaa satamasta, mieli vaihtaa vapaalle. Arki jää taakse. Saa huilata ja ihailla merimaisemaa.

Tätä tunnelmaa hyödyntävät Varsinais-Suomen Kansanlähetyksen risteilyt, jotka käynnistyivät Ruotsin laivoilla vuonna 1988. Sen palvelukseen tullut Ari Malmi oli työskennellyt lähetyslaiva Douloksella vuodet 1979-1982. Niiden myötä kristitty, itäsuomalaissyntyinen mies oli innostunut merielämästä. Malmi halusi kokeilla, miten Jumalan sanan julistaminen onnistuu suomalaisruotsalaisilla vesillä.


Ewalds teki ennätyksen

Lähes 30 vuoden risteilyhistoria on todistanut työmuodon vetovoimaisuuden.
Viime vuoden kuudella risteilyllä oli jokaisella keskimäärin toistasataa osallistujaa. Tähän mennessä suosituin matka on ollut teemaltaan sielunhoidollinen. Ohjelmasta kantoi tuolloin päävastuun teologian tohtori, sairaalasielunhoitaja ja terapeutti Erik Ewalds, joka veti laivalle yli 350 ihmistä.

Gospelbändi The Road sai nuorison liikkeelle 1990-luvun alussa. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan, joten heti seuraavana päivänä järjestettiin uusi lähtö. Soittajat urakoivat tuplakeikan.

Kaikille avoimia hartauksia ja konsertteja

Kansanlähetyksen matkoilla ohjelmaa on runsaasti, mutta aikaa jää silti ostoksiin ja hyvästä ruoasta nauttimiseen. Eikä joka osuuteen ole pakko osallistua. Risteilyjä on järjestetty erilaisilla teemoilla – myös erikseen naisille, miehille ja sinkuille. Yhdessä on keskitytty sielunhoidon lisäksi esimerkiksi rukoukseen, Israeliin, uskoon ja tieteeseen, lähetystyöhön, ympäri maailman vainottuihin kristittyihin, parisuhteeseen jne. Mukaan on tullut niitäkin, jotka eivät aiemmin ole tunteneet Jeesusta tai osallistuneet seurakuntien toimintaan.

– Lähipiirille on helpompi ilmoittaa lähtevänsä risteilylle kuin kirkkoon. Toisaalta laivalla, vieraiden ihmisten keskellä, ei yleensä ole suuria esteitä osallistua hartauteen tai konserttiin.

Kristillisinä juhlapyhinä laivalla on toivotettu ja kuulutettu koko väki niihin tervetulleeksi. Sen myötä laivakirkkoon on tullut satunnaisia matkailijoita, myös henkilökuntaan kuuluvia.

Yksi kutsun kuullut oli aikoinaan Dannyn kanssa konsertoinut Miss Suomi, Armi Aavikko, joka liikuttui hengellisessä tilaisuudessa kyyneliin.

Lue juttu kokonaisuudessaan Uuden Tien numerosta 44. Tilaa Uusi Tie -lehti tästä.