Kiinan uskonnonvapaustilanne pahin sitten kulttuurivallan-kumouksen

Kommunistinen puolue näkee kristityt turvallisuusuhkana. Siksi heidän tilanteensa kiristyy entisestään, näkee kristitty ihmisoikeusaktivisti Bob Fu.

Bob Fu vieraili Suomessa syyskuussa. Hän puhui muun muassa Kyrkhelg-tapahtumassa Kokkolassa. Kuva: Matti Korhonen

Bob Fu vieraili Suomessa syyskuussa. Hän puhui muun muassa Kyrkhelg-tapahtumassa Kokkolassa. Kuva: Matti Korhonen
Bob Fu vieraili Suomessa syyskuussa. Hän puhui muun muassa Kyrkhelg-tapahtumassa Kokkolassa. Kuva: Matti Korhonen

Kommunistinen puolue näkee kristityt turvallisuusuhkana. Siksi heidän tilanteensa kiristyy entisestään, näkee kristitty ihmisoikeusaktivisti Bob Fu.

– Minulla on hyviä uutisia, aloittaa kristitty ihmisoikeusaktivisti Bob Fu Helsinki-Vantaan lentokentän kahvilassa.

– Sain juuri tiedon, että neljä kuukautta vangittuna ollut pastori Wen Xiaowu on vapautettu Kiinassa, hän jatkaa osoittaen kuvaa puhelimestaan.

Wen Xiaowu on yksi niistä kiinalaisista kristityistä, joiden puolesta Bob Fun luotsaama kristillinen ihmisoi­keusjärjestö China Aid pitää ääntä.

Hyvien uutisten lisäksi Bob Fu kaivaa puhelimestaan esiin myös huonoja uutisia.

– Kiinan hallitus on juuri lanseerannut kahden kuukauden erityiskampanjan, jolla pyritään sulkemaan yksityiset, ”laittomasti perustetut kristilliset ja katoliset kohtaamispaikat”, Bob Fu kääntää englanniksi kiinalaisesta tekstistä.

Sulkemisuhka koskee maanalaisia kotikirkkoja. Niiden kristittyjä kehotetaan kolmen päivän sisällä hävittämään kaikki uskonnollinen materiaali ja siirtymään valtion hyväksymiin ja kontrolloimiin seurakuntiin. Muussa tapauksessa seurakunnan sulkeminen suoritetaan pakkotoimin.

Lehdistötiedote päätyi etusivun uutiseksi

Bob Fu tietää, että diplomaattisella vaikuttamisella on merkitystä. China Aidin perustaminen sai alkunsa onnistuneesta kampanjasta vuonna 2002. Philadelphiassa opiskelijana ollut Bob Fu kutsui koolle joukon journalisteja, Yhdysvaltain kongressin jäseniä ja poliittisia toisinajattelijoita pohtimaan kristillistä uskoa ja Kiinan tulevaisuutta.

Kesken konferenssin he saivat kuulla, että viisi kiinalaista kotikirkon johtajaa oli tuomittu kuolemaan. Rukousten ja keskustelujen jälkeen he päättivät ryhtyä vaikuttamaan.

– Kirjoitin ensimmäisen lehdistötiedotteeni. Se päätyi etusivun uutiseksi New York Timesiin, Washington Postiin ja jopa Irish Timesiin, Fu kertoo.

Eräs entinen Yhdysvaltojen kongressiedustaja sanoi menevänsä Yhdysvaltojen delegaation mukana Kiinaan. Hänen oli määrä puhua uskonnonvapaudesta Kiinan presidentin kanssa.

– Kerroin hänelle kaikki yksityiskohdat näistä kotikirkon johtajista. Hän pääsi puhumaan Kiinan presidentin kanssa neljäksikymmeneksi minuutiksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin kuolemantuomiot peruttiin.

Kirjoitin ensimmäisen lehdistötiedotteeni. Se päätyi etusivun uutiseksi New York Timesiin, Washington Postiin ja jopa Irish Timesiin.

Fu kumppaneineen ryhtyi järjestämään taloudellista tukea kristityille Kiinaan. Siitä alkoi China Aidin tarina.

Herätys huolestuttaa hallitusta

Bob Fu kiertää maailmaa kertomassa uskonnonvapauden loukkauksista. Nyt syyskuun aikana hän on puhunut muun muassa Valkoisessa talossa ja tavannut europarlamentaarikkoja Brysselissä, mistä hän saapui vierailulle Suomeen.

Bob Fun mukaan Kiinan uskonnonvapaustilanne on huonoimmillaan sitten 1960-luvun kulttuurivallankumouksen. Yhtenä esimerkkinä tästä on operaatio, jossa kahden vuoden aikana kirkkojen katoilta on poistettu 2 000 ristiä. Taustalla on Kiinan kristittyjen määrän voimakas kasvu.

– Kommunistinen puolue on hermostunut kirkon kasvusta. He ajattelevat, että kristityt ovat poliittinen uhka. Kun nykyinen presidentti Xi Jinping astui virkaansa 2013, hän listasi rekisteröimättömien seurakuntien kristityt kansalliseksi turvallisuusuhkaksi.

Valtion hyväksymillä rekisteröidyillä kirkoillakaan ei ole helppoa. Niiden kolehteja, toimintaa ja teologiaa syynätään nyt Bob Fun mukaan tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Kristusta ei voi voittaa

Kiinassa arvioidaan tällä hetkellä olevan ehkä jopa 100 miljoonaa kristittyä, joista noin puolet kuuluu valtion hyväksymiin kirkkoihin ja puolet maanalaisiin kotikirkkoihin. Kristittyjen kasvu on ollut vuosittain peräti kymmenen prosentin luokkaa. Jos sama vauhti jatkuu, Kiinassa on vuonna 2030 jopa 250 miljoonaa kristittyä. Se olisi enemmän kuin missään muussa maassa. Kristinuskon tukahdutushaaveilla ei näy siis olevan mitään realistista pohjaa.

– Kommunistinen puolue on epätoivoinen. He laskevat kristittyjen osuuden väärin, ja he ampuvat omaan jalkaansa. Pohjimmiltaan tässä on kyse pimeyden ja valkeuden välisestä taistelusta.

– Mutta hyvä uutinen on, että Kristus on aina voittaja. Kirkkoa ei ole koskaan kukistettu. Tämä ei ole ensimmäinen kerta eikä ensimmäinen maa, kun kirkko kohtaa vainoa. Marttyyrien veri on kirkon siemen, vainottujen puolustaja uskoo.

Lisäksi

Taivaallisen rauhan aukion verilöyly johti muutokseen

Nuorena Bob Fu kuului opiskelija-aktivisteihin, jotka järjestivät mielenosoituksia korruptiota vastaan ja vapauden ja demokratian puolesta. Kun armeija tukahdutti protestin väkivaltaisesti Taivaallisen rauhan aukiolla 1989, Bob Fu joutui elämässään kriisiin.

– Olin itseriittoinen humanistinen ateisti, joka halusi saada omilla yritykselläni muutosta aikaan. Verilöylystä tuli kuitenkin käänteentekevä hetki. Minä jouduin kuulusteltavaksi, ja sain tietää, että ystävänikin pettivät minut. He kertoivat minusta tekaistuja tarinoita.

– Olin närkästynyt ja epätoivoinen. Harkitsin itsemurhaa, koska ajattelin, ettei minulla ole tulevaisuutta.

Ongelma löytyy omasta sydämestä

Sitten Bob Fu sai käsiinsä kiinalaisesta kristityn Xi Shengmon elämäkerran. Tämä teki nuoreen mieheen suuren vaikutuksen.

– Tulin täysin vakuuttuneeksi evankeliumista. Ymmärsin, että olen yhtä syntinen kuin pettäjänikin enkä voi muuttaa itseäni, puhumattakaan siitä, että voisin muuttaa toiset. Käyttäytymistä ei voi muuttaa, ellei sydän muutu. Mutta Kristus voi muuttaa sydämen. Jos joku on Kristuksessa, hän on uusi luomus.

Ymmärsin, että olen yhtä syntinen kuin pettäjänikin enkä voi muuttaa itseäni, puhumattakaan siitä, että voisin muuttaa toiset.

– En tiennyt, että se oli Raamatusta ennen kuin vuoden päästä, jolloin sain oman Raamatun. Niin tulin tuntemaan Herran.

Pakomatkalle luvattoman lapsen kanssa

Fu alkoi kertoa evankeliumia lähipiirille. Päivisin hän opetti englantia kommunistisen puolueen virkamiehille ja iltaisin hän toimi kotikirkon pastorina, mikä johti vaikeuksiin. Vuonna 1996 hänet vangittiin yhdessä vaimonsa kanssa ”laittomasta evankelioinnista”. Kahden kuukauden päästä he pääsivät kotiarestiin.

China Aid

  • Perustaja ja johtaja Fu Xiqiu eli Bob Fu.
  • Perustettu 2002. Keskustoimisto Teksasin Midlandissa.
  • Seitsemän kokoaikaisen työntekijän lisäksi järjestöllä on Yhdysvalloissa neuvottelukunta ja Kiinassa laaja joukko kirjeenvaihtajia ja juristeja.
  • Missiona on paljastaa kiinalaisten kristittyjen kohtaama vaino ja häirintä, rohkaista ja tukea vainottuja sekä kouluttaa kirkon johtajia puolustamaan uskonnonvapautta.
  • Toimii yhteistyössä useiden kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Tuohon aikaan hänen vaimonsa tuli raskaaksi. Kiina on tunnettu yhden lapsen politiikasta, mutta vähemmän tunnettu tosiasia on, että ensimmäiseenkin lapseen tarvitaan valtion lupa. Sellaista pariskunnalla ei ollut, joten heidän olisi kuulunut abortoida lapsi.

Bob Fu pakeni vaimonsa kanssa Hongkongiin, jossa he odottivat kahdeksan kuukauden ajan turvapaikkapäätöstä. Heinäkuussa 1997 Bob Fu lensi uskonnollisina pakolaisina vaimonsa ja vastasyntyneen poikavauvan kanssa Yhdysvaltoihin.

– Näiden vuosien aikana olen oppinut, että Jumala on armollinen ja aina uskollinen liitossaan. Myös silloin kun me emme ole riittävän uskollisia.

– Inhimillisin silmin me näemme kärsimystä ja pahuutta, mutta Jumalan silmin katseltuna on syytä olla optimistisempi. Jumalalla on suuremmat suunnitelmat kuin voimme kuvitella. Kaikkein vaikeimmissakin vainoissa hänellä on suurempi tarkoitus.