Anna ittes levätä

Asiat voisi tehdä aina paremmin, rimaa voi aina nostaa. Onko elämässä kyse vain suorittamisesta?

Hanna-Maria Mannila hymyilee kameralle. Hänellä on silmälasit ja hiukset kiinni.

Hanna-Maria Mannila on Uuden Tien kolumnisti.

KEVÄÄN TODISTUKSET on jaettu ja suoritukset arvosteltu. Suorittamaan opitaan jo nuorena. Mieleiseen opiskelupaikkaan päästäkseen täytyy opinnoissa menestyä hyvin. Opiskelunsa suorittaneet siirtyvät suorittamaan työelämän korkeita vaatimuksia, löysät on otettu pois joka alalla. Nuorten aikuisten työuupumus koskeekin joka neljättä alle 36-vuotiasta.

Asiat voisi tehdä aina paremmin, rimaa voi aina nostaa. Voi olla tyytymätön hyväänkin suoritukseen. Yleensä kukaan ei saavuta täydellisyyttä. Silti ihailemme kovia suorituksia, sisukkuutta, ahkeruutta ja menestystä. Parhaat suorittajat eivät ehkä ikinä osaa olla tyytyväisiä ja onnellisia saavutuksistaan. Huippu-urheilijoista vain yksi voi olla paras ja saada kultaisen palkinnon, muut jäävät enemmän tai vähemmän tyytymättömiksi.

VANHEMMUUS voidaan pahimmillaan nähdä 18 vuoden suorituksena. Lastenpsykiatri Jaana Wessman kirjoitti Duodecim-lehdessä, että kaikki vuorokauden tunnit eivät riitä, jos yrittää noudattaa kaikkia suosituksia, mitä lasten hyvinvoinnin nimessä suositellaan. Lisäksi oman elämän suoritukset ovat monelle äidille tuttuja: raskauskilojen pudotus, riittävä uni ja liikunta vain muutaman mainitakseni. Vanhempien uupuminen ilmiönä on havaittu ja aiheuttanut huolta. Uupuminen voi olla salakavalaa, usein uupuminen tapahtuu monella elämän alueella samaan aikaan. Työssä kuormittunut tai uupunut on sitä myös kotona ollessaan.

Vanhemmuus voidaan pahimmillaan nähdä 18 vuoden suorituksena.

Kesäloma-aika voi olla monelle pitkän työlistan suorittamista: mökki- ja kotipiha vaativat ruohonleikkuuta, pihakalusteet maalausta. Kesäloma voi mennä muulta perheeltä pilalle, jos isä rakentaa leikkimökkiä koko ajan. Entäpä jos menestyminen ei olekaan suorituksista vaan riittävästä levosta kiinni?

Otetaanpa esimerkiksi painonpudotus. Maailman helpoin ja turvallisin laihdutuskeino on nukkua riittävästi. Riittämättömillä unilla laihtuminen vaikuttaisi tutkimusten valossa olevan jopa mahdotonta. Isossakin elämänmuutoksessa paras alku on levosta käsin. Opiskelija saattaa tinkiä unistaan ennen tenttiä, ei kannattaisi. Nukkuessa asiat tallentuvat muistiin. Mistä voisit tinkiä tämän kesäloman suorituslistaa, että saisit aikaa levolle?

MYÖS USKOA voi lähteä suorittamaan. Raamatun luku päivittäin ja rukous voivat tuntua vaatimuksilta, joita tarvitsee suorittaa. Kristitty voi uupuneena ajatella, että Jumala ei hyväksy häntä tai ettei hän ole hyvä kristitty, kun ei jaksa edistää Jumalan valtakunnan asiaa. Seurakunnan vapaaehtoistoimissa voi uupua. Pahinta on, jos lopettaessaan vapaaehtoistoiminnan jää kokonaan pois seurakunnasta.

Uskossa ei ole kyse suorittamisesta. Jeesus kutsuu meitä kulkemaan kanssaan levosta käsin: ”Tulkaa te yksinäisyyteen, autioon paikkaan, ja levähtäkää vähän.” (Mark 6:32) ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.” (Matt. 11:28) Jumalanpalveluksessa emme palvele Herraa, vaan hän itse palvelee meitä Sanansa ja sakramenttien kautta.

Kirjoittaja on suorittamaan taipuvainen ison perheen äiti ja lääkäri.

Piditkö kolumnista? Lue Hanna-Maria Mannilan edelline kolumni täältä