Shtisel-sarjan uusi kausi koskettaa ja naurattaa jälleen

Palkittu Shtisel on israelilainen draamasarja haredijuutalaisen perheen elämästä.

Shtisel-sarjassa nähdään upeita roolisuorituksia. Kuvassa näyttelijät Shira Haas (vas.), Doval’e Glickman ja Michael Aloni. KUVA: OHAD ROMANO

Jos rakastat Israelia ja sen kulttuuria, Shtisel-sarjan jälkeen rakastat vielä enemmän. Haredijuutalaisen perheen ja suvun elämästä kertovasta draamasarjasta on nyt tullut kolmas tuotantokausi Netflix-suoratoistopalveluun neljän vuoden tauon jälkeen. Haredijuutalaiset ovat konservatiivisia ortodoksijuutalaisia, jotka noudattavat kirjoitettua ja suullista juutalaista lakia kaikilla elämän osa-alueilla.

Shtisel-sarjaa katsoessa voi melkein tuntea juutalaisten sapattileivän, Challahin, tuoksun ja aprikoosimehun maun. Heprean ja jiddišin kielen lauseet jäävät päähän, ja kaihoisa musiikki elävöittää Jerusalemin Geulan kaupunginosan näkymiä, joissa sarja on kuvattu. Geula on pääosin haredijuutalaisten asuttamaa aluetta.

Vaikuttavat roolisuoritukset

Shtisel rakentuu persoonallisten henkilöhahmojen varaan ja pilviä hipoviin roolisuorituksiin.

Doval’e Glickman näyttelee humoristista Shulem Shtiseliä, juutalaista isoisää ja rabbia, joka ei suostu jäämään eläkkeelle juutalaisen yeshiva-koulun rehtorin virasta. Shulemin poika Akiva Shtisel (Michael Aloni) on lahjakas ja vilpitön taidemaalari, joka etsii tasapainoa elämäänsä maalaamisen ja leski-isän roolin välillä.

Ruchami Weiss (Shira Haas) ja Hanina Tonik (Yoav Rotman) taas tekevät kirkkaan roolisuorituksen nuorena avioparina. He kipuilevat lapsihaaveensa kanssa Ruchaman sairauden vuoksi.

Autenttisuus välittyy

Shtisel-sarja luo autenttisen vaikutelman haredijuutalaisten elämästä. Autenttisuuden vaikutelma ei liene ihme, sillä sarjan käsikirjoittajat Yehonatan Indursky ja Ori Elo ovat kasvaneet ortodoksijuutalaisyhteisöissä Israelissa.

Täysin totuudenmukainen sarja ei kuitenkaan ole. Sarjan tuottaja Dikla Barkai sanoi hiljattain Los Angeles Times -lehden haastattelussa, ettei Shtisel-sarja käsittele poliittisia tai yhteiskunnallisia konflikteja Israelissa, joita siellä kuitenkin on.

Kaukana länsimaisesta saippuadraamasta

Kliseiset juonenkäänteet ovat kaukana tästäkin tuotantokaudesta. Käsikirjoitus sisältää odottamattomia tapahtumia, jotka itkettävät ja naurattavat vuorotellen. Rakkaus ja kuolema kietoutuvat voimakkaasti yhteen, mikä tekee sarjasta kuin uniikin taideteoksen.

Uskonnolliset tavat ja rituaalit ovat sarjassa vahvasti läsnä. Kaikille roolihahmoille uskonnolliset rituaalit eivät kuitenkaan tuo onnea.

Shtisel-sarjan henkilöitä yhdistää kaipuu jotakin suurempaa kohtaan. Sarja kuvaa inhimillistä kokemusmaailmaa elävästi – läheisten, menetettyjen rakkaiden ja Jumalan kaipausta.

Lisäksi

Shtisel 

• Kolme tuotantokautta Netflixissä 

• Sarjan nimi ’Shtisel’ tulee perheen sukunimestä 

• Kolmannella tuotantokaudella 16 ehdokkuutta Israelin televisio-akatemiassa parhaan draamasarjan kategoriassa muun muassa parhaasta ohjauksesta (Alon Zingman) ja käsikirjoituksesta.