Hengellinen herätys johti ”vuosisadan suurimpaan diplomaattiseen läpimurtoon”

Ilman sissijohtajien hengellistä heräämistä Kolumbian hallituksen ja sissijärjestön välistä rauhansopimusta olisi tuskin allekirjoitettu.

rgb_kolumbia_johan-candelin
Russell Martin Stendal (oik.) on tehnyt lähetystyötä Farc-sissien parissa 30 vuotta. Kuvassa myös Johan Candelin (toinen vasemmalta) ja kaksi Farc-valtuuston jäsentä. Kuva: Johan Candelinin arkisto


Ilman sissijohtajien hengellistä heräämistä Kolumbian hallituksen ja sissijärjestön välistä rauhansopimusta olisi tuskin allekirjoitettu.

Syyskuun 26. päivänä 2016 Kolumbian hallitus ja vasemmistolainen sissiliike Farc allekirjoittivat historiallisen rauhansopimuksen. Puoli vuosisataa jatkunut sisällissota oli tullut päätökseen. Sissit aikoivat luovuttaa aseensa pois ja jatkaa tavoitteidensa saavuttamista demokraattisin keinoin.

FARC

  • Lyhenne tulee sanoista Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia eli Kolumbian vallankumoukselliset asevoimat
  • Perustettu vuonna 1964. Nykyinen johtaja Rodrigo Londono Echeverri alias Timochenko.
  • Järjestöllä lasketaan olevan 6000–7000 taistelijaa.
  • Ideologia: marxilais-leninismi. Sanoo edustavansa maaseudun köyhiä ja vastustaa Yhdysvaltojen vaikutusta Kolumbiassa.
  • Solmi Kolumbian hallituksen kanssa aselevon 23.6. ja rauhansopimuksen 26.9.2016.

Rauhansopimus toi Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille Nobelin rauhanpalkinnon 7. lokakuuta, vaikka kansa olikin äänestänyt viisi päivää aikaisemmin rauhansopimusta vastaan.

Vähemmän tunnettu tosiasia on, että rauhansopimuksen taustalla on kristillisen uskon luoma uusi ilmapiiri Farc-sissien keskuudessa.

– Näkemykseni on, että tämä on vuosisadan suurin diplomaattinen läpimurto, ja sen takana on kristitty lähetystyöntekijä. Ilman herätystä Farc ei olisi koskaan suostunut allekirjoittamaan sopimusta, jossa he antavat aseensa pois, sanoo First Step Forum -järjestön toiminnanjohtaja, rovasti Johan Candelin.

Candelin viittaa yhdysvaltalaiseen Russell Martin Stendaliin, joka on tehnyt lähetystyötä Farc-sissien parissa yli kolmekymmentä vuotta. Stendalin järjestö on julistanut evankeliumia radio-ohjelmien kautta ja levittänyt miljoonia Uusia testamentteja ja pastori Richard Wurmbrandin elämästä kertovia kirjoja Farc-sissien keskuuteen.

Herätys saavutti johtajiston

Lopullinen hengellinen läpimurto Farcin keskuudessa on tapahtunut parin viime vuoden aikana, kun järjestön johtajisto on tullut uskoon.

Stendal järjestää sisseille ja kenraaleille yhteisen illallisen. Sitten poltetaan yksi hyvä kuubalainen sikari ja luetaan Raamattua.

– Farcin korkeimmassa päättävässä elimessä on kuusi henkilöä. Heistä kolme tai mahdollisesti neljä on tullut uskoon ja seuraa nyt Jeesusta. Muutkin johtajista suhtautuvat kristinuskoon erittäin positiivisesti, Candelin kertoo.

Farcin ”kakkosmies” Ivan Martinez on jopa sanonut ryhtyvänsä lähetystyöntekijäksi sen jälkeen, kun hän on suorittanut rikoksistaan saamansa rangaistuksen.

Candelin tapasi Stendalin ja Farcin valtuuskunnan Kuubassa viimeksi kuukausi sitten. Stendalilla on Havannassa iso purjevene, johon hän on kahden vuoden ajan kutsunut Farcin johtajia ja Kolumbian armeijan kenraaleja.

– Stendal järjestää sisseille ja kenraaleille yhteisen illallisen. Sitten poltetaan yksi hyvä kuubalainen sikari ja luetaan Raamattua. Stendal kertoo anteeksiantamisen mahdollisuudesta ja tarpeellisuudesta. Monet näistä johtajista ovat polvistuneet, tunnustaneet syntinsä ja pyytäneet Jeesusta elämäänsä. Monet uskoontulleista ovat myös parantuneet rukouksen kautta, Candelin kertoo.

Kristitty ei voi jatkaa sissijohtajana

Myönteinen suhde kristinuskoon ei ole itsestäänselvyys Farcin kaltaisessa järjestössä. Farc perustettiin 1960-luvulla Kuuban tuella. Esikuvana oli Pohjois-Korea. Kaikki kristinuskoon liittyvä toiminta oli kiellettyä Farcin hallitsemilla alueilla Kolumbiassa. Vuosikymmenten aikana satoja pappeja ja kristittyjä työntekijöitä on tapettu.

He ovat ymmärtäneet täysin, että kun heistä tulee kristittyjä, he eivät voi jatkaa sissijohtajina.

Ideologialtaan Farc on marxilais-leniniläinen järjestö, joka pyrkii sosialistiseen vallankumoukseen Kolumbiassa. Järjestö julistaa edustavansa maaseudun köyhiä. Farcia on syytetty lukuisista ihmisoikeusloukkauksista, kuten kidnappauksista, murhista ja kidutuksista. Kuinka uskoon tulleet johtajat voivat toimia yhä sissijärjestössä?

– Sen jälkeen kun he ovat tulleet uskoon, osapuolten välillä on ollut aselepo. Mitään hyökkäyksiä ei ole tapahtunut melkein vuoteen.

– He ovat ymmärtäneet täysin, että kun heistä tulee kristittyjä, he eivät voi jatkaa sissijohtajina. Ajatuksena on, että Farc lopetetaan kokonaan ja aseet annetaan pois. Sitten he saavat perustaa poliittisen puolueen ja taistella jatkossa demokraattisin keinoin köyhien maanomistajien ja maatyöntekijöiden puolesta, Johan Candelin valaisee.

Pääsevätkö sissit liian helpolla?

Hallituksen ja Farcin rauhansopimus kumottiin yllättäen kansanäänestyksessä 2. lokakuuta. 50,21 prosenttia äänesti vastaan, 49,79 prosenttia puolesta.

– Kansa oli sitä mieltä, että Farc-sissit pääsevät ­liian helpolla. Rauhansopimuksessa sovittiin, että sissit eivät joudu vankilaan, vaan he saavat viettää rangaistusaikansa tietyllä valvotulla pienalueella, Johan Candelin avaa.

Farcille luvattiin myös automaattisesti, ilman vaaleja, viisi paikkaa parlamentin alahuoneeseen ja viisi paikkaa ylähuoneeseen.

– Monella on perheessä joku tapettu tai siepattu. Kansalaisilla on valtava viha Farcia kohtaan. Heidän on vaikea ymmärtää, että tilanne on nyt aivan uusi. Myös kirkko ja monet piispat ovat suhtautuneet hyvin kriittisesti tähän rauhansopimukseen.

Rauhanprosessi jatkuu

Johan Candelinin järjestö First Step Forum astui kuvaan edistääkseen rauhanprosessin etenemistä kansainvälisten kontaktien kautta. Marttyyrien Äänen Juhani Huotari välitti Candelinille yhteyden Russell Martin Stendaliin.

Candelin jatkaa prosessin tukemista. Hänellä on henkilökohtaisina yhteistyökumppaneina sekä presidentti Barack Obaman että presidenttiehdokas Hillary Clintonin neuvonantajia. Hän suhtautuu rauhanprosessin etenemiseen luottavaisesti.

– Lähden siitä, että Farc on todella tosissaan. Jos he antavat aseensa pois, kuten on sovittu, heillä ei ole muskeleita lähteä sotimaan ilman aseita. Lähden siitä, että muutaman kuukauden päästä on uusi kansanäänestys, ja silloin sopimus menee läpi.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

UT-banneri-tv7-0816