Anna anteeksi menneisyyden virheet

Celia Wyatt vieraili hiljattain Suomessa miehensä Johnin kanssa. Kuva: Susanna Sarimaa Sairaanhoitaja Celia Wyatt auttaa abortin läpikäyneitä ja suunnittelematta raskaaksi tulleita naisia. Hän työskentelee Choices-keskuksessa, joka tarjoaa tukea naisille kristillisiin arvoihin nojaten. – Päämääränä ei ole estää naisia tekemästä aborttia, vaan hoitaa naisia kunnioituksella ja myötätunnolla niin, että he kuuntelisivat kaikkia puoliaan itsessään, Celia Wyatt…

wyattit-ok
Celia Wyatt vieraili hiljattain Suomessa miehensä Johnin kanssa. Kuva: Susanna Sarimaa

Sairaanhoitaja Celia Wyatt auttaa abortin läpikäyneitä ja suunnittelematta raskaaksi tulleita naisia. Hän työskentelee Choices-keskuksessa, joka tarjoaa tukea naisille kristillisiin arvoihin nojaten.

– Päämääränä ei ole estää naisia tekemästä aborttia, vaan hoitaa naisia kunnioituksella ja myötätunnolla niin, että he kuuntelisivat kaikkia puoliaan itsessään, Celia Wyatt selittää.

Hän hyödyntää työssään kahta työkalua: pää–sydän-mallia sekä hyötyjen ja haittojen listausta. Pää–sydän-mallissa naisia rohkaistaan kuuntelemaan sekä järkeään että sydäntään. Toinen työkalu kannustaa heitä miettimään, mitä hyvää lapsen saaminen toisi elämään ja mitä he menettäisivät sen myötä. Listasta naiset alleviivat tärkeimmän kohdan, josta he eivät ole valmiita tinkimään.

– Naiset saattavat kokea, että heidän pitää suojella omaa elämäänsä, esimerkiksi koulutusta, työtä tai parisuhdetta. He uhraavat lapsen asioiden takia, jotka eivät välttämättä merkitse heille mitään myöhemmin, Wyatt pahoittelee.

Kun työkaluja on käytetty, hän kertoo naisille, ettei ole olemassa helppoja tai seurauksettomia ratkaisuja. Monet eivät ymmärrä abortin heikkouksia, ja sitä pidetään ikään kuin helppona kellon siirtona taaksepäin.

– Tosiasiassa kymmenen minuutin toimenpide ei ratkaise ongelmaa, vaan tekee sen monesti pahemmaksi. Abortti on monimutkainen ja henkinen asia. Nainen ei koskaan unohda olleensa raskaana, Wyatt painottaa.

Vaikeiden tunteiden vyyhti

Choices-keskuksen toiminnassa autetaan myös niitä, jotka päättävät pitää odottamansa lapsen. Heille järjestetään muun muassa tukiryhmiä, mentorointia ja tarjotaan vauvan vaatteita. Lisäksi keskus panostaa abortin kokeneiden tukemiseen.

– Abortista toipuminen vie aikaa. Käymme naisten kanssa kaiken läpi ja yritämme ymmärtää heidän reaktioitaan. Heillä on monenlaisia tunteita, kuten surua, syyllisyyttä, häpeää ja vihaa. Kaikkia tunteita he eivät edes tunnista tai osaa pukea sanoiksi, Celia Wyatt selventää.

Hänen mukaansa monet naisista pelkäävät tulevansa tuomituiksi, ja siksi heidät on tärkeä kohdata armollisesti.

– Yksi kerrallaan kunkin naisen elämä voi muuttua. Heillä ovat muurit sydämen ympärillä, ja me yritämme ottaa ne pois. Autettaviemme pitää päästä irti vihasta ja katkeruudesta, joita he kohdistavat sekä itseensä että niihin ihmisiin, jotka heitä ovat painostaneet aborttiin, kuten perheet tai jopa lääkärit. On hyväksyttävä se, ettei menneisyyttä voi muuttaa. Naisten täytyy rakentaa itsetunto ja itsekunnioitus uudelleen.

Samanlaista abortin jälkityötä Choices tekee myös Euroopan suurimmassa naisten vankilassa Lontoossa. Siellä olevat naiset eivät voi tulla keskukseen ohjaukseen, joten keskuksen työntekijät menevät heidän luokseen.

– Monilta vangeilta yhteiskunta on ottanut myös lapsen pois, koska he eivät olisi voineet huolehtia siitä. Haluamme käsitellä menetyksen tuskaa heidänkin kanssaan, Wyatt sanoo.

Suomessa Choices-keskuksen kanssa samankaltaista työtä tekee NNKY:n (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) Itu-projekti.