10 faktaa, joita et ehkä tiennyt Jeesuksesta

Kristus ei ole Jeesuksen sukunimi. Kristus on käännös heprean voideltua tarkoittavasta sanasta Messias.

Kuva: Shutterstock

1. Kristus ei ole Jeesuksen sukunimi

Kristus (kreikaksi Χριςτος) on käännös heprean voideltua tarkoittavasta sanasta Messias. Messias oli alun perin arvonimi, jota käytettiin Vanhassa testamentissa Israelin kuninkaista, jotka voideltiin öljyllä hallitsijoiksi. (Ks. esim. 1. Sam. 9:16, 2. Sam. 19:10) Se vahvisti heidän virkaanasettamisensa. Vanhan testamentin profeetat myös käyttävät sanaa Messias ennustaessaan pelastajakuninkaan tulevan. Kristinuskon mukaan Jeesus oli tuo profeettojen lupaama Messias.

2. Jeesus ei perustanut kristinuskoa

Jeesus ei perustanut uskontoa, sillä kristinusko syntyi vasta hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa jälkeen. Ensimmäiset kristityt olivat juutalaisia, jotka tunnustivat Jeesuksen Messiaaksi. Apostolien tekojen mukaan Jeesukseen uskovia alettiin nimittää kristityiksi ensimmäiseksi Antiokiassa.

3. Jeesus oli juutalainen

Jeesus oli kansalliselta taustaltaan juutalainen. Uuden testamentin ensimmäinen lause kertoo sen heti: ”Jeesuksen Kristuksen, Daavidin pojan ja Abrahamin pojan, sukuluettelo.” (Matt. 1:1) Abraham on juutalaisten kantaisä. Jeesuksen juutalaisuus käy myös ilmi esimerkiksi seuraavasta jakeesta: ”Kaikkihan tietävät, että meidän Herramme on noussut Juudan heimosta…” (Hepr. 7:14) Sanasta ”Juuda” muodostuu sana ”juutalainen”.

Entä oliko Jeesus uskonnoltaan juutalainen? Molemmat Jeesuksen vanhemmat tekivät ”kaiken, mitä Herran laki vaati.” (Luuk. 2:39) Vuorisaarnassaan (Matt. 5–7) Jeesus myös vahvistaa moneen kertaan juutalaisten pyhän kirjan, Tooran, ja profeettojen opetukset. Lisäksi Jeesus opetti itse juutalaisten temppelissä Jerusalemissa. (Luuk. 21:37) Jos hän ei olisi ollut juutalainen, häntä ei olisi edes päästetty temppelin alueelle. (Ap. t. 21:28–30)

4. Raamatun perusteella Jeesus ei ollut naimisissa

Välillä mediassa ja viihteessä annetaan kuva, että Jeesuksella olisi ollut vaimo. Tutkimuspiireissäkin asia nousee silloin tällöin esille. Jeesuksen elämää myöhemmiltä vuosisadoilta olevat gnostilaiset tekstit tai nykyajan väärennökset eivät kuitenkaan ole päteviä perusteita uskoa, että hän olisi ollut naimissa. Raamatussa vaimosta ei ole yhtäkään mainintaa.

5. Jeesus teki lukuisia ihmeitä

Evankeliumeihin on talletettu kertomuksia Jeesuksen ­yliluonnollisista ­teo­is­ta, kuten ihmeparantamisista, ruokkimisihmeistä ja kuolleista herättämisistä. Ihmekertomuksia on kaikkiaan noin 40. Jeesus teki suurimman osan ihmeistä myötätunnosta syntisiä ja kärsiviä kohtaan sekä todistaakseen olevansa Jumalan Poika. Apostoli Johannes toteaa evankeliuminsa lopussa: ”On paljon muutakin, mitä Jeesus teki; ja jos se kohta kohdalta kirjoitettaisiin, luulen, etteivät koko maailmaan mahtuisi ne kirjat, jotka pitäisi kirjoittaa.” (Joh. 21:25)

6. Jeesus syntyi neitseestä

Matteuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumit julistavat Marian, Jeesuksen äidin, raskauden saaneen alkunsa Pyhästä Hengestä. Matteus viittaa evankeliumissaan profeetta Jesajan ennustukseen: ”Tämä kaikki tapahtui, jotta kävisi toteen, mitä Herra on profeetan suulla ilmoittanut: ’Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel’ – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.” (Matt. 1:22–23)

7. Jeesus sanoi olevansa ainoa tie taivaaseen

Jeesus ei opettanut, että kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa tai että taivaaseen olisi monia teitä. Hän sanoo itsestään: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6)

8. Jeesus kehotti: Älä tee syntiä

Johanneksen evankeliumissa on kertomus avionrikkojanaisesta. Juutalaiset lain­oppineet toivat Jeesuksen eteen tämän naisen testatakseen, oliko hän valmis noudattamaan lakia. Sen mukaan avionrikkoja piti kivittää. ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven”, Jeesus vastasi heille. (Joh. 8:7) Kukaan ei tarttunut kiveen. Sanoillaan Jeesus osoitti, ettei hän tuomitse syntistä ihmistä vaan armahtaa hänet.

Moni kuitenkin unohtaa, mitä Jeesus lopuksi sanoi naiselle: ”Mene, äläkä enää tee syntiä.” (Joh. 8:11) Jeesus opetti olevansa rakkaus. Mutta hän opetti myös, ettei hyväksy syntiä.

9. Jeesukseen viitataan useasti Vanhassa testamentissa

Satoja vuosia ennen Jeesuksen syntymää Vanhan testamentin profeetat ennustivat Jeesuksen tulemisen maailmaan ja että hän sovittaa ihmisten synnit. Esimerkiksi Jesaja kirjoittaa (Jes. 53): ”Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.”

10. Nämä olivat Jeesuksen viimeiset sanat ristillä

”Se on täytetty”, Jeesus sanoi viimeiseksi ristillä. (Joh. 19:30) Hän osoitti täyttäneensä tärkeimmän tehtävänsä maailmassa – sovittaneensa ihmiskunnan synnit kärsimällä ristillä. Kristinusko opettaa, että Jeesus kuoli, jotta me ihmiset saisimme elää ikuisesti Jumalan luona taivaassa.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

7 faktaa Jeesuksen syntymästä

8 faktaa Jeesuksesta Raamatun ulkopuolella

Tilaa Uusi Tie tästä, ja olet mukana tekemässä kristillistä mediaa!